Falusi ízekkel folytatódik a IV. Szórvány Kulturális Karaván

Augusztus 15-én az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes közös folklórelőadásával indul újra útnak az Aradi Kamaraszínház idei Szórvány Kulturális Karavánja.  A magyar kormány támogatásával megvalósuló egyhetes turné során a Falusi ízek című produkciót láthatja majd a közönség Aradon és hat Arad megyei településen.

Augusztusban is folytatja misszióját az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2021” csapata, és újra elindul, hogy bejárja Arad megye magyarlakta településeit és eljuttassa előadásait a szórványvidéken élő magyar közösségekhez. Ezúttal az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes koprodukciója, a Falusi ízek című folklórműsor szerepel a IV. Szórvány Kulturális Karaván augusztusi repertoárjában. A néptáncelőadás egyes műsorszámait a békéscsabai Kispipa Zenekar élő muzsikája kíséri valamint Gerner Csaba színész előadásában pajzán prózák teszik színesebbé.

A Falusi ízek című folklórelőadás egy néprajzi kalandozás a Kárpát-medencében. A képzeletbeli utazás alatt az alkotók olyan táncokat, zenéket, dalokat fűztek össze, amelyek néprajzi jelentősége megkérdőjelezhetetlen a magyar nyelvterületen. A Gyergyai hármas koreográfia például a Székelyföld legkeletibb felén található, kevésbé ismert néprajzi terület virtuóz táncaiba nyújt betekintést. Ugyanakkor a bő egyórás műsorban helyet kap a Kárpát-medence legvirtuózabb férfi tánca, a bogártelki legényes, megelevenednek a Szeged környéki magyar falvak farsangi szokásai és a bihari mezőség férfi táncai is. A békéscsabai Kispipa Zenekar ízelítőt ad a vajdasági tambura muzsikából, majd az Észak-Kelet Magyarországon élő szlovákok zenei világába kalauzolja a nézőket. A falusi táncok, zenék és dalok mellett Gerner Csaba színész mesével, történetekkel, pajzán prózával színesíti az előadást, amelynek koreográfusai Farkas Tamás és Farkas Ágnes.

A IV. Szórvány kulturális karaván augusztusra tervezett programja:

  • Augusztus 15 – Kispereg, 21.00, szabadtér
  • Augusztus 16 – Fazekasvarsánd, 21.00, szabadtér
  • Augusztus 17 – Simonyifalva, 21.00, kultúrház
  • Augusztus 18 – Kisiratos, 20.00, szabadtér
  • Augusztus 19 – Nagyzerind, 21.00, szabadtér
  • Augusztus 20 – Arad, 20.00, nyári színház
  • Augusztus 21 – Nagyiratos, 21.00, szabadtér

A III. Szórvány Kulturális Karaván keretében idén júniusban a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház két legújabb koprodukcióját láthatta a közönség összesen hét településen Arad, Temes és Hunyad megyékben. Az egész napos programban a felnőttek Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját tekinthették meg, az ifjú korosztályt pedig a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős vásári bábjátékkal szólították meg. Júniusban a vándorcsapat eljutott Kisjenőre, Temesvárra, Pécskára, Kisiratosra, Dévára, Kisperegre és bemutatkozott Aradon is.  

Az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánját a magyar kormány a Nemzetpolitikai Államtitkárságon és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatja 2019 óta. Az előadássorozat partnere az RMDSZ Arad Megyei Szervezete.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

  

Kapcsolódók

Kimaradt?