Egyfeszt: az évtized legnagyobb buliját ígéri a Bagossy Brothers Company

Az MVM Dome-ban lezajlott és a Budapest Parkban következő koncertjeinek hangzás- és látványvilágát hozza haza a Bagossy Brothers Company az augusztus 3-6. között megrendezendő Egyfesztre. Ez azonban csak egy a négynapos gyergyószentmiklósi összművészeti fesztivál gazdag és színes programkínálatából.

Elérkezett a célegyenesbe az Egyfeszt összművészeti fesztivál 3. kiadásának szervezése, 3 hét múlva, augusztus 3-tól az eddigi legjobb Egyfeszt következik, jelentette ki Kassay Péter főszervező az eseményt megelőző sajtótájékoztatón.

Fotók: Egyfeszt

A négynapos, színes eseménysorban kiemelt szerepe lesz a Bagossy Brothers Company együttesnek. Ők lesznek a Hegyilevegő udvar házigazdái, ahová behozzák mindazt, amihez kötődésük van a zenekar tagjainak. Például  megkóstolhatók lesznek itt a zenészek kedvenc gyerekkori ételei, Bagossy Norbi pálinkakóstolóra várja az embereket, Tatár Ata túrát vezet a Mária-kőre, Bagossy Laci távcsövével csillagvizsgálásra lesz lehetőség, Bartis Szilárd hangos és izgalmas dob workshopot szervez, de a gyergyói hoki is megjelenik itt, a GYHK játékosainak részvételével.

Kozma Zsombi pedig a Folkudvarba hívja csütörtökre a közönséget, ahol az együttes a gyergyói népzenészek közös együttesével, a Karmazsinnal zenél majd együtt. A fesztivál szombati napján egy olyan koncerttel várják a rajongókat, amilyen még nem volt. Ez lesz a 10 éves zenekar itthoni születésnapi bulija. A rengeteg rajongót vonzó zenéjük mellett itt nagy hangsúlyt kap a különleges látványtechnika, ahol az év eleji MVM Dome-ban tartott koncertjük és a Budapest Parkban következő fellépésük látványelemeit ötvözik, de olyan koncertelemek is láthatók/hallhatók lesznek, amelyek itt Gyergyószentmiklóson kerülnek először a közönség elé. Fellép velük Sólyom Bernadett, a magyarországi X-faktor idei győztese is, mondták el a sajtótájékoztatón jelenlévő BBC tagok.

Mindemellett pedig az általuk kitalált Hegyilevegő Experience túrakihívás révén a fesztivál alatt bejárható lesz néhány Gyergyó-medencei helyszín, ahol az együttes klipjeinek forgatása zajlott.

Tökéletesen illeszkedik mindez abba a koncepcióba, amivel az Egyfeszt létrejött, azaz, hogy a fesztiválra érkezők megismerhessék Gyergyó vidékének természeti szépségeit, kulturális értékeit, hagyományait és gasztronómiájának sajátosságait.

A fesztivál csütörtöki napja sok tekintetben Gyergyó-nap lesz, a Folkudvarban a BBC-Karmazsin koncert repertoárjában olyan zenék, dalok fognak elhangzani, amelyeket Bartók Béla és Kodály Zoltán ebben a régióban gyűjtött. A nagyszínpadon ezen az estén lép fel a Salamon Ernő Gimnázium együttese a Salamon's Jam Orchestra, amely már több alkalommal nagy sikerrel koncertezett, a Színház- és könyvudvarban pedig ezen a napon lesz látható a Figura Stúdió Színház, a Salamon Ernő Gimnázium és a Szín-kron csoport közös produkciója, A dzsungel könyve musical.

Albu István, a Figura vezetője hangsúlyozta, a több száz programot tartalmazó fesztivál kínálatot úgy állították össze, hogy ha vannak is egymásra tevődések, egy adott érdeklődési körű fesztiválozó lehetőleg mindenhová elérhessen és minél több számára vonzó élményben legyen része. A könyvtár udvarán Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatóságának vezetője neves vendégekkel várja a közönséget, de itt lép fel az Udvaros Dorottya Hrutka Róbert páros közös eladásával, valamint Bogdán Zsolt is a Kaláka együttessel.

A képzőművészeti udvar programjai közül Kolcsár Béla, a társzervező  Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője emelt ki néhányat. Helyet adnak egy kiállításnak, ahol a Székelyföldi Grafikai Biennálékon díjazott alkotások lesznek megtekinthetők, de a nemzetközi szinten elismert szobrász Yengibarian Mamikon műveinek tárlata is várja majd a közönséget.

Több zenei műfajnak lesz idén is külön helyszíne, udvara az Egyfeszten. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni Lovasi András, a Magashegyi Underground, a Blahalouisiana, Vad Fruttik, Charlie, Delhusa Gjon, Tcha Limberger nevét, de a keményebb rock műfaj rajongóinak az Atilla Fiai Társulat, azaz Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós énekel. A nagyszínpadon pedig a Zdob și Zdub, az Aurevoir., illetve a Kowalsky meg a Vega is a húrok közé csap.

A népzene kedvelői a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza jóvoltából többek közt Szalonna és bandája, a Heveder vagy a Góbé zenekar muzsikájára rophatják a táncot. A Kaláka együttes pedig mind a négy napon fellép különböző helyszíneken, más-más repertoárral.

Az Egyfeszt alatt a Gyergyói-medence illetve a Gyilkos-tó környéke madártávlatból is megtekinthető, egy 6 személyes kisrepülőgéppel.

200 féle társasjáték várja a Játékudvar közönségét gyerekeket és felnőtteket egyaránt  -mondta el Böjte Andrea -, de egyébként több udvarban is lesznek délelőttönként gyerekprogramok, délutánonként pedig családoknak szóló események.
És fontos szerepe van az Egyfeszten a finom ételeknek is. Zsigmond András, azaz Kicsizsiga neves séfeket, mesterszakácsokat hívott el Gyergyószentmiklósra, számtalan különleges étel és ital lesz megkóstolható a Gasztró utcában. 

A teljes fesztiválprogramot az egyfeszt.ro weboldalon, illetve a fesztivál Facebook-oldalán lehet majd megtalálni.

És egy nagyon lényeges felhívással fordulnak még a szervezők a fesztivál látogatóihoz: mivel Gyergyószentmiklóson egyszerre sok utcában zajlanak munkálatok, emiatt nehézkes a közlekedés, és még nehezebb lesz parkolót találni az Egyfeszt idején.
Kérnek mindenkit, hogy időben érkezzen, hagyja az autóját a város bejáratainál
kialakításra kerülő parkolókban, és időben váltsa ki a belépő karszalagját, hogy ne maradjon le semmiről!

Az esemény fő- és kiemelt támogatói: Magyar Turisztikai Ügynökség, MOL Új Európáért Alapítvány, Hidroelectrica, Petőfi Kulturális Ügynökség, Erdélyi Hagyományok Háza, Departamentul pentru Relații Interetnice, Unicum Zwack, Pepsi, Ursus, Amigo & Intercost, Hidrotran, K&K Bistro, valamint a Benedek Húsüzem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?