banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Egy igazi mesejáték – Új bemutatóval készül a Csíki Játékszín

Kovács János meghal címmel mutatja be szombaton legújabb stúdióelőadását a Csíki Játékszín. Hatházi András drámáját Dálnoky Csilla rendezte, Vass Csaba, Nagy Gellért és Ferencz Ádám mutatják be, zenéjét pedig Boldizsár Szabolcs szerezte.

A Négyszögletű Kerek Erdő után újabb előadással készül a Csíki Játékszín: szombaton mutatják be Hatházi András Kovács János meghal című darabját, amely igencsak különleges a csapat számára. A műfaj tekintetében „igazi mesejátékként” meghatározott alkotást Dálnoky Csilla, a társulat színésznője rendezi, aki korábban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakán vizsgaelőadásként állította színpadra a művet. Az előadás tavaly az Unscene fesztiválon is szerepelt, sikerén felbuzdulva pedig a csíki társulat is átvette és műsorra tűzte az idei évadban – tudtuk meg Veress Alberttől, a Csíki Játékszín igazgatójától a szerdai sajtótájékoztatón.

Fotók forrása: Facebook

„Engem nagyon foglalkoztat a halál és az elengedés, ez a szöveg pedig izgalmasan nyúl ehhez a témához. Én nagyon szeretek sírni, és jó is vagyok benne, de ez a darab különösen azért szólított meg, mert nem csak sírni, hanem kacagni is lehet a helyzet morbiditásán” – fogalmazott Dálnoky Csilla, az előadás rendezője.

Kovács Jánost csak közvetve ismerjük meg az előadás során, hiszen valójában a fia – akit Vass Csaba alakít – meséli el a történetet. „Első olvasásra megfogott a szöveg, érzelmileg elkapott, és sok hasonlóságot fedeztem fel az én életem és ez a történet között. Csillával ellentétben én nagyon nehezen tudok sírni, és nem is szeretek, de ebben a darabban van két olyan rész is, amikor őszintén elkap a sírás, vissza kell fognom magam, hogy folytatni tudjam a szövegemet. Remélem, hogy a darabnak ezen érzékenysége nem változik meg bennem a későbbiekben sem” – fogalmazott Vass Csaba.

Kovács János fia mellett több epizódszereplő is helyet kapott az előadásban, amelyeket Nagy Gellért és Ferencz Ádám formálnak meg. „Tipikus emberek tipikus helyzetekben. Találkozunk velünk a mindennapokban, így könnyű ellesni a viselkedésüket, és belekerül az is, hogy én miként látom őket” – fogalmazott Nagy Gellért, hozzátéve, hogy számára igencsak felemelő a sok karakter megformálása, hiszen nem kell görcsösen keresni egy karakter ívét, csak mindenki szeme láttára bemenni a színpadra, néhány pillanatban megmutatni valamit, majd kisétálni onnan.

Hasonlóképp vélekedett Ferencz Ádám is: mint fogalmazott, egy színész számára igencsak izgalmas, hogy rövid időre, csupán néhány percre felveheti egy karakter jellegzetességeit, majd olyan gyorsan, ahogy jött, le is vetheti azokat.

Boldizsár Szabolcs szerezte a zenét a darabhoz, és élőben kíséri is azt, ám nem csupán zeneszerzőként, hanem szinte szereplőként van jelen végig az előadás során. Elmondása szerint ő akkor tud zenélni, ha valamilyen érzést kelt benne az adott szöveg, Vass Csabához hasonlóan pedig őt is első olvasásra megfogta Hatházi drámája, hiszen számos jelenetet idézett fel benne saját életéből is.

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszükbe először erről az előadásról, az alkotók a könnyedséget, az őszinteséget, az emberit, az erdélyiséget és a nagymamát is felhozták, Dálnoky Csilla azonban azt mondta, számára legtökéletesebben a darab műfaji meghatározása mondja el, miről is szól ez az egész: egy igazi mesejáték, senki ne várjon tragédiát.

A Kovács János meghal című előadást október 26-án, szombaton mutatják be a Csíki Játékszín stúdiótermében, ezt követően október 27-én és november 23-án is látható lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_1pp9VAgz_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_300x250.png
banner_1EKDNy6B_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_970x250.png
banner_VDHJPUiH_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_728x90.png

Kapcsolódók

Kimaradt?