banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

FRISSÍTVE – Cáfolta Vidnyánszky állításait a balesetben megsérült Szász Júlia, tüntetést szerveznek az igazgató lemondásáért

Továbbra sem született megállapodás a Nemzeti Színház két művésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó kártérítése kapcsán. A színészek még tavaly novemberben, előadás közben szenvedtek súlyos balesetet, a felépülési időszak még egyiküknél sem ért véget, s habár a teátrum igazgatója, Vidnyánszky Attila nemrég egy interjúban több mint öt millió forintos támogatásról beszélt, Szász Júlia nyilvános bejegyzésben cáfolta mindezt. FRISSÍTÉS: STOP Vidnyánszky címmel szerveznek tüntetést július 8-án 19 órától a Nemzeti Színház elé.

Tavaly novemberben, a Rómeó és Júlia előadás közben zuhant le a díszletről Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. A két színész súlyos sérüléseket szenvedett, azóta sem épültek fel teljesen. Az ügy kivizsgálása hónapok óta zajlik, a kártérítésről pedig azóta sem született megállapodás, ám Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója pénteken az Origó nak azt nyilatkozta, hogy a két művész a baleset óta több mint öt millió forintot kapott támogatás gyanánt. 

Forrás: Nemzeti Színház

„A tény az, hogy eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak – a táppénzen felül, különböző jogcímeken. A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk” – fogalmazott az Origónak adott interjújában Vidnyánszky Attila. Szombat hajnalban Szász Júlia nyilvános Facebook-posztban reagált a kijelentésre: „November 10-én történt a baleset, ebből kifolyólag a teljes novemberi fizetésemet már nem kaptam meg. November 21-én érkezett a számlámra egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi béremet. Azóta nem utaltak” – írta a színésznő.

Szász Júlia részletes listát tett közzé az összegekről, amelyeket a biztosítótól kapott, s mint ő maga is írta, jól látható, hogy mindez meg sem közelíti, nem hogy meghaladná az öt millió forintot. „A színház valóban veszélyes üzem, és éppen azért vannak szigorú szabályok, hogy az esetleges balesetek kockázatát a minimumra csökkentsék és a dolgozókat megóvják. Ezek a szabályok írják elő azt is, hogy pontosan hova, és milyen korlátok kellenek egy díszletben” – írta a posztjába a színésznő, aki a baleset óta már fel is bontotta szerződését a Nemzeti Színházzal.

FRISSÍTÉS: „A magyar kultúra ennél többet érdemel” – olvasható annak a nyilvános Facebook-eseménynek a leírásában, amelyet Vidnyánszky Attila lemondásáért szerveznek július 8-án 19 órától a teátrum elé. Már több mint 300 résztvevő jelezte, hogy ott lesz a megmozduláson.

Az ügy előzménye, hogy Udvaros Dorottya színésznő egy interjúban elmondta, „kész csoda”, hogy korábban nem történt a tavaly novemberihez hasonló baleset a Nemzeti Színházban, amikor is Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó előadás közben zuhantak le a díszletről. Állítólag korábban már többen is jelezték az igazgatónak, hogy az építmény veszélyes, a belső vizsgálat azonban még nem állapította meg Vidnyánszky felelősségét.

Forrás: STOP Vidnyánszky/ Facebook-esemény

A Nemzeti Színház igazgatója az Origónak adott pénteki interjújában Udvaros Dorottya nyilatkozatáról azt mondta, hogy „beleillik egy mintázatba”, az pedig, amit a színésznő mond, nem igaz. Többek között arra is kitért, hogy a két sérült színész több millió forintot támogatásban részesült a baleset után, ám az egyik érintett tételesen cáfolta mindezt. Szász Júlia szerint december óta nem kapott pénzt korábbi munkahelyétől, a kártérítésről pedig azóta sem állapodtak meg.

Lengyel Tamás színész, aki korábban is kiállt a balesetet szenvedett művészek mellett, a tüntetés hírére reagálva így fogalmazott Facebook-oldalán: „Most komolyan, miért nem fog össze a színházi szakma? Miért csinál mindenki úgy, mintha ez az egész nem az ő ügye lenne?? Minek kell még történnie ahhoz, hogy azt mondjuk közösségileg, elég volt? Úgy fordítja el a fejét mindenki, mint amikor egy szerencsétlen hajléktalan elesik a zebrán, és segíteni kéne, hogy a busz ne menjen át rajta. Úgy teszünk, mintha nem láttuk volna… Ilyenek vagyunk.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?