Bartók-évforduló: a Bánffy Miklós díszleteivel bemutatott előadást vetíti a kolozsvári opera

Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából a Kolozsvári Magyar Opera és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának szervezésében A kékszakállú herceg vára című operát tekinthetik meg az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán március 25-én, csütörtökön este hét órától.

Az előadást Szinetár Miklós rendezte, vezényel Jankó Zsolt. A kékszakállú herceget a nemzetközileg elismert Szabó Bálint játssza, Juditot az Érdemes Művész és Liszt Ferenc-díjas Meláth Andrea alakítja. A díszletet és a jelmezeket gróf Bánffy Miklós ősbemutatóra készült tervei alapján rekonstruálták Szebeni Zsuzsa és Lőrincz Gyula irányításával, írja az opera közleménye.Molnár Mária és György Levente | fotó: Kolozsvári Magyar Opera

A kékszakállú herceg vára című misztériumot 1911 márciusától szeptemberéig zenésítettem meg” – írta Bartók Béla a bemutatóra készült kiadványban. A Balázs Béla szövegkönyve alapján készült mű azonban csupán hét évvel később, 1918-ban került először színpadra.

„Bartók Béla és Balázs Béla világhírű operája férfi és nő kapcsolatának különböző rétegeibe, állomásaiba enged betekinteni. A kor hangulatának, filozófiájának megfelelően a főhős a magányos, sorsszerűen egyedülvaló ember példája, a darab a férfi és a nő egymásra találásának, illetve egymásra nem találásának lélektani mélységeit boncolgatja. (...) Érdekesség, hogy még keserűen, magányosan, csalódottan kezdte írni Bartók, de mire a zenemű elkészült, már feleségül is vette tanítványát, Ziegler Mártát, és egyfelvonásosát neki ajánlotta. A hét év múlva bemutatott operát Zádor Dezső rendezte, az ősbemutató díszleteit maga Bánffy Miklós tervezte” – idézi Bodó Márta összefoglalóját az opera közleménye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?