Balassi Bálint-emlékkardot kap Elena Lavinia Dumitru műfordító

Bence Lajos, a szlovéniai Lendván élő magyar költő és Elena Lavinia Dumitru román műfordító kapja a 2022-es Balassi Bálint-emlékkardot, közölte Molnár Pál, a díj alapítója, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke kedden az MTI-vel.

A huszonhatodik kardátadási ceremóniára jövő év február 14-én, Bálint napján kerül sor - közölték.

Mint írják, a 65 éves Bence Lajos József Attila-díjas szlovéniai magyar költő több verseskötettel, novellával és esszével gazdagította a muravidéki magyar irodalmat, szerkesztőként a művelődési közélet szervezésében is tevékenyen részt vesz. Gyermekverseivel a legifjabb nemzedékekkel szeretteti meg a magyar nyelvet.

Elena Lavinia Dumitru román műfordító a Bukaresti Egyetem Hungarológia Tanszékén Molnár Szabolcs professzor diákjaként ismerte meg a magyar irodalmat, és szerette meg Balassi költészetét. Balassi Bálint - Bálint Balassi Célia-ciklus - Ciclul Celia című kétnyelvű verseskötete 2016-ban jelent meg. Elena Lavinia Dumitru igényes tanulmányt is írt Balassi Bálintról, akiről a Maszolnak adott interjúban is beszélt.

A 16. századi európai költészet kiválóságának emlékét állító, immár a 26. évéhez érkező, mind az öt kontinensre eljutott irodalmi elismerés a jelen hazai költészet nagyságait, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító, külföldi poétákat jutalmazza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?