Átadták a Méhes György-díjakat – Király László életműdíjat kapott

Több, mint 5 millió forint, azaz közel 14 ezer euró értékű díjakat osztottak ki három alkotónak és két irodalmi körnek szombaton a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 21. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.

Borsodi L. László, Nagy Zalán, Temesi Ferenc, Péter Blanka és Király László | Fotó: Hatlaczki Balázs

A Méhes György Életműdíjat Király László Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, valamint a szegedi származású Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, műfordító, drámaíró kapták.

A csíkszeredai származású Borsodi L. László, az Estére megöregszel című verseskötetéért Méhes György-díjban részesült, míg a fiatal erdélyi magyar irodalom népszerűsítéséért és a tehetségkutató munkájáért a Méhes György-debütdíjat a kolozsvári Bréda Ferenc Irodalmi Kör és a Hervay Klub kapták.

A Maszol munkatársa, Sánta Miriám, Méhes György-debütdíjas költő laudációjában elmondta: kevés olyan fórum, eseménysorozat, közösségi létállapot van az erdélyi magyar irodalmi színtéren, amely egyszerre hagyományos és megújuló, hagyományteremtő és innovatív. „Két olyan irodalmi csoportosulásról van szó, ahol fontos a nyílt párbeszéd, a tiszteleten és szolidaritáson alapuló kritikai gyakorlat. A Bréda-kör szakmai múltja és az estek forgatókönyvének hagyománya lehetővé teszi a szigorú reflexiót az elhangzó irodalmi művekre, mindvégig fenntartva a szerző iránti tiszteletet és az utolsó szó jogát. Emellett a szókimondó, szenvedélyes, kritikus Hervay Gizella neve méltó egy önerőből szerveződő irodalmi közösséghez. A Hervay-klubban ennek értelmében a meghívottak gyakran kötettel még nem rendelkező, de rendszeresen publikáló szerzők, fiatal kritikusok, szerkesztők, illetve elsőkötetes szerzők” – olvasható a közleményben a két irodalmi kör méltatása. A díjakat Nagy Zalán és Péter Blanka vették át.

Fotó: Hatlaczki Balázs

Az ünnepi eseményen az író fia, Nagy Elek köszöntötte a vendégeket, kulturális intézmények, kiadók, szerkesztőségek vezetőit, irodalmárokat, közéleti személyiségeket. Elmondta, hogy az alapítvány létrejöttével a család régi terve valósult meg: alapítványon keresztül gondozni édesapja életművét, és támogatni a magyar, kiemelten a határon túli magyar kultúrát – különösen az irodalmat.

Az ünnepi alkalomra Méhes György Barbár komédia című művéből választottak egy rövid jelenetet, amelyet Lukács Sándor Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész adott elő Orosz Ákos és Telekes Péter színművészekkel. Az eseményt Szaniszló Attila, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének 17 éves, erdélyi származású diákjának zongoraelőadása zárta.

Az elmúlt két évtizedben az örökösök – az Erdélyi Magyar Írók Ligájával közreműködve – édesapjuk tiszteletére közel 40 erdélyi írónak és költőnek adományoztak Méhes György debüt- és nagydíjat. A tavaly bejegyzett Méhes György – Nagy Elek Alapítvány 2023-tól a meglévő díjak mellé létrehozott egy újat, a Méhes György Életműdíjat, amit évente egy kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda. A kitüntettek személyéről a Magyar Írószövetség és Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján az Alapítvány kuratóriuma dönt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?