Anyaöl – Kolozsvárra érkezik a debreceni Csokonai Színház nagysikerű monodrámája

Az Anyaöl című vendégjátékot Újhelyi Kinga erdélyi kötődésű Jászai Mari-díjas színésznő előadásában tekinthetik meg az érdeklődők november 6-án, vasárnap 18 órától a kolozsvári ZIZ – Közösségi és Művészeti Térben (Párizs utca 5. szám). Az Anyaöl előadása egy rekviem, minden meg nem született, vagy megszületett és halálra, vagy árvaházakba ítélt életért – olvasható az előadást ismertető közleményben.

Az előadást Dancs Rózsa Pokoljárás című önéletrajzi dokumentum regényéből inspirálódva állította színpadra Szabó K. István rendező. A monodrámát 2019 decemberében, az 1989-es román forradalom évfordulóján mutatták be Temesváron.

Fotó forrása: szervezők

A történet főszereplője Dancs Rózsa, a valahai sepsiszentgyörgyi magyartanár és később családanya, aki mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt egy házasságban csaknem húsz éven keresztül. Ebből a rémálomvilágból regényes úton-módon menekült el nyolc- és tízéves gyermekével, és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül egészen Kanadáig. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Rózsának a mindenáron anyaságra vágyástól vezérelten végül nyolc terhességéből két esetben sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét. Története az ő személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy egész társadalom szenvedését tárja fel.

„Aki megtekinti a Jászai-díjas színművésznő előadásában az Anyaöl című monodrámát, talán az eddigiekből is kiderült, hogy nem számíthat felhőtlen és könnyed szórakozásra. Olyan élményre azonban annál inkább, amely kortól, nemtől függetlenül bárkit szíven talál, sőt, szíven üt, úgy, hogy napokig nem tud a történet hatása alól szabadulni.” – írja az előadásról a hajdupress.hu

Az vendégjátékra a jegyek az Eventbook hálózatában, valamint a helyszínen kaphatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?