Anna Fedorova világhírű zongorista előadásával rajtolt a Marosvásárhelyi Zenei Napok

Anna Fedorova világhírű ukrán zongorista előadásával indult az 53. Marosvásárhelyi Zenei Napok, amely idén számtalan különlegességgel várja az érdeklődőket.

A fesztivál gyökerei 1970-re vezethetők vissza, azóta 52 alkalommal szervezték meg. Az idei, 53. kiadásnak több különlegessége is van, az egyik ilyen Anna Fedorova koncertje volt, aki Rachmaninov 2. zongoraversenyének előadásával 42 milliós nézettséget ért el a YouTube-on, ezzel pedig az egyik legtöbbször megtekintett klasszikus zenei videót tudhatja magáénak az oldalon – mondta el a Maszolnak György Levente, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vezetője.

A zenei napok nyitórendezvényén a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Szimfonikus Zenekarát Mihaela Cesa Goje karmester vezette, aki Londonban tanult vezényelni, és jelenleg a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára.

A zenei napok keretében két szempont érvényesül: híres előadókat hívnak meg, vagy olyan zenei műveket játszanak, amelyek ritkaságnak számítanak, kevés alkalommal vagy egyáltalán nem voltak még a filharmónia zenekarának repertoárján. Ilyen például Stravinsky Tűzmadár című műve, amely május 16-án kerül műsorra, vagy a május 30-ra tervezett Hősi élet, Richard Strauss remekműve.

Fotó: Marosvásárhelyi Állami Filharmónia

„Ezek olyan komoly zeneművek, amelyek próbára teszik a filharmónia zenekarát is” – mondta György Levente, aki 2021 októbere óta tölti be a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia igazgatói tisztségét. Elmondása szerint rendkívül büszke arra, hogy a zenekar mára már kilépett a komfortzónájából, és nem csupán Haydn, Strauss, Beethoven, Vivaldi és Brahms műveket játszanak, hanem Richard Strausstól Igor Stravinsky-ig, Richard Wagner bolygó hollandijától, Bartók Béla, Bruchner, Mahler darabokig mindent megszólaltatnak.

Az igazgató elmondta, két nappal a május 16-i hangverseny előtt, május 14-én egy kamaraestre kerül sor, amelyen Valeriy Sokolov ukrán hegedűművész és Aleksey Shadrin, szintén ukrán származású, csellista lép fel. Zongorán kísér Marina-Diana Petrache. Műsoron Johannes Brahms és Franz Schubert művek szerepelnek majd. Május 16-án Johannes Brahms hegedűre és csellóra írt kettősversenye fog elhangzani  Jascha von der Goltz vezènyletével. aki 2021-ben elnyerte a 8. Nemzetközi Panula Karmesterverseny első díját. Az előadás második felében kerül sor a már említett Tűzmadár című Stravinsky mű 1945-ben íródott változatára – mondta az igazgató.

Fotó: Marosvásárhelyi Állami Filharmónia

György Levente közölte, május 18-án a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia is bekapcsolódik a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatba. Egyebek mellett madrigál és opera részletekkel az intézmény vegyeskara lepi meg a látogatókat.

Május 21-én évfordulós kamarazene-estre kerül sor. A Tiberius Qvartet folytaja a 30 éves fennállásának megünneplésére szervezett hangversenysorozatot – ebben az évben nyolc hangversenyt fognak adni a filharmónia keretében – pontosított György Levente.

Fotó: Marosvásárhelyi Állami Filharmónia

A május 23-án a 28 éves izraeli karmester, Nitai Rach vezényletével lép színpadra a filharmónia zenekara. A West Side Story-ból a szimfonikus táncokat fogja vezényelni. Az est szólistája a Piatra Neamt-i, jelenleg Berlinben élő Daniel Ciobanu zongoraművész lesz. Május 24-én lecke– és nevelőhangversenyekre várja a filharmónia vegyeskara a diákokat.

Május 28-án zongoraestet szerveznek, ahol Chiyo Hagiwara japán zongoraművész lép színpadra. A fesztiválzáró hangversenyre május 30-án kerül sor. Richard Strauss nagyszabású szimfonikus költeménye, a Hősi élet kerül műsorra, a bukaresti opera karmestere, Tiberiu Soare vezényletével. A hangverseny első felében Thomas Celeste fuvolán, Federico Martinello klarinéton Carl Reinecke és Aaron Copland műveket játszanak – tette hozzá György Levente igazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?