A rétyi zsibvásáron jártunk

Második alkalommal szerveték meg a Zsibvásár a rétyi keresztútnál nevet viselő szabadtéri bolhapiacot. A Sepsiszentgyörgytől alig tíz kilométerre található község határában egyféle „mini Feketetó” van születőben. FOTÓGALÉRIA  

Több mint egy átlagos bolhapiac, ígérték az esemény felhívásában a szervezők a Zsibvásár a rétyi keresztútnál elnevezést viselő, kétnapos rendezvényről. A Kovászna-megyei község határába várták mindazokat, akik megszabadulnának a padláson-pincékben, szekrények mélyén elfekvő holmijaiktól. Elsősorban „lakossági árucsere” címen lett meghirdetve a vásár, ám hivatásos kereskedők is érkezhettek.

A szerző felvételei

Az első két alkalom sikerét jelzik, hogy az árusító helyek napokkal a meghirdetett hétvége előtt beteltek. Igaz, rendkívül kedvező feltételekkel lehetett helyet bérelni, a napi 50 lejben még kávéra, ebédre is vendégül látták az alkalmi árusokat. A szervezők szándéka szerint „A Zsibvásár a rétyi keresztútnál egy rendhagyó esemény, amelynek különlegessége a vásári és kulturális közeg egyesülésében rejlik”. Ennek szellemében koncerteket, flashmobokat, éjszakai bulit is szerveztek azok számára, akik az éjszakát is a helyszínen töltötték. Legutóbb, szombaton éppen a Koszika and The Hotshots koncertezett a vásártér színpadán, de önismereti disco is várta az érdeklődőket.

Vasárnapi ottjártunkkor valódi vásári hangulat fogadott bennünket. A legkülönfélébb tárgyakat kínálták eladásra, volt ott próbababától a könyveken át a régiségekig ezernyi érdekesség. Ruhák, játékok, dísztárgyak, kiegészítők, ékszerek feküdtek a standokon gazdára várva. Volt vásárló is szép számmal, sokan keresgéltek, bámészkodtak, vagy éppen alkudoztak, ahogy ez egy rendes vásáron illik.

Több ismerős arccal is találkozhattunk. A vásáros forgatagban Bálinth Zoltánnal, az árkosi Vasaló Ház ötletgazdájával és működtetőjével is kezet rázhattunk. Zoli, mint a régi vasalók szakavatott ismerője mutogatta az eladásra kínált eszközöket. Megállapítottuk, hogy szép kis árat kérnek egy-egy darabért. Persze, Zoltánt nem könnyű megvezetni, bár ismerős árussal akadt dolga, pontosan tudja, mi mennyit ér a régiségek piacán.

Sokan kerékpárral érkeztek Sepsiszentgyörgyről, a tekerés után fel lehetett frissülni a büféknél. Almalé, csapolt sör, hűtött üdítők kínálatából lehetett választani, és persze, nagyüzemben sütötték a miccset. A szervezőket dícséri, hogy kulturált környezetet teremtettek a vásárhoz. A látogatókat kellemes zene, tisztaság, rendezettség fogadta. Külön említést érdemelnek a visszaváltható poharak, amelyek a környezettudatosság mellett praktikusnak is bizonyultak.

A rétyi elágazónál szervezett zsibvásár, ha nagyságában nem is, de színességében, hangulatában mindenképpen felveheti idővel a versenyt a feketetói és hozzá hasonló nagy vásárokkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?