A régészet napját ünneplik Mikházán

A régészet napját és az UNESCO Világörökségi Listára való felvételt ünneplik Mikházán augusztus 17-én, szombaton. 10–19 óra között a szervezők lehetőséget biztosítanak a helyszínen zajló régészeti ásatásokba való betekintésre.

A Mikházi Régészeti Park 2023-ban megkezdett, és a tervek szerint 2026-ban záródó fejlesztések munkálatai miatt a Mikházi Római Fesztivál szünetel, addig viszont a régészet ünnepének szentelnek egy egész napos eseményt, ahol a résztvevők első kézből követhetik a munkálatok alakulását. Ez a 2,5 millió eurós finanszírozású nagyszabású projekt a Nemzeti Helyreállítási Terv révén valósul meg, és várhatóan jelentősen megnöveli a Régészeti Park vonzerejét.

A hivatalos megnyitó 10 órától kezdődik, majd 10.30-tól egészen 18 óráig idegenvezetővel körbejárható lesz a régészeti ásatások helyszíne, sor kerül múzeumpedagógiai műhelyekre, valamint az íjászatban is kipróbálhatják magukat az érdeklődők.  12 és 16 órától római katonai gyakorlatot mutatnak be a Mikházi Régészeti Park területén.

10.30-tól 18 óráig a Ferences templomban és kolostorban is lesz idegenvezetés, ugyanitt 17 órától Mátyus Szabolcs orgonakoncertjére kerül sor. 18 órától Szluka Brigitta egyéni meseelőadása, A sötétben látó tündér lesz látható a Csűrszínházban.

(Nyitókép: Maros Megyei Múzeum)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?