A Don-kanyarban elesettekre emlékeznek Marosvásárhelyen

A Don-kanyari offenzíva 81. évfordulójára emlékezve az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Marosvásárhelyi 23. Hagyományőrző Csoport megemlékezést szervez január 13-án, szombaton 18 órakor a marosvásárhelyi római katolikus temetőben, a Don-kanyari áldozatok emlékművénél.

A Magyar 2. Hadsereg (Magyar Királyi 2. honvéd hadsereg) a Magyar Királyi Honvédségnek az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. A Főparancsnokság és az ország vezetésének mozgástere a katasztrófa elkerülésére teljesen beszűkült.

A Don-kanyarban elesettek emlékműve Marosvásárhelyen/ Forrás: Köztérkép

A Don-kanyari offenzíva 81. évfordulójára emlékezve az EMKE és a Marosvásárhelyi 23. Hagyományörző Csoport megemlékezést szervez az áldozatok tiszteletére. Január 13-án 18 órától a marosvásárhelyi temetőben, a Don-kanyari áldozatok emlékművénél rójják le tiszteletüket az elesett honvédek előtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?