TIFF 2018: különösen erős lesz a „magyar vonal”

​178 egész estés és 49 rövidfilm várja május 25. és június 3. között a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nézőit - hangzott el azon a kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen az ország legnagyobb filmes seregszemléjének legfontosabb újdonságait ismertették. 

Immár hagyományossá vált a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) történetében az a május eleji sajtótájékoztató, amelyen a rendezők a hónap végén kezdődő filmes seregszemle sarokköveit ismertetik. Így volt ez az idei, immár 17. kiadással is, Tudor Giurgiu, a TIFF elnöke, Mihai Chirilov filmkritikus, a TIFF művészeti igazgatója és Cristian Hordilă, a TIFF menedzsere a TIFF Házban állt a sajtó rendelkezésére.

A TIFF számokban
- a 17. TIFF-et május 25. és június 3. között tartják meg
- összesen 227 filmet vetítenek le, ezek közül 178 egész estés produkció, 49 pedig rövidfilm
- több száz filmes szakember jelezte részvételi szándékát
- a fesztivál ideje alatt 300 alkalmazott és 400 önkéntes dolgozik
- kicsit drágulnak a belépők: az elővétellel megvásárolt jegyek ára 12 lej, a vetítés napján megváltott belépők ára 14 lej lesz. A diákok, egyetemisták és nyugdíjasok 10 lejért ülhetnek be a vetítésekre. A bérletek ára 350, illetve 700 lejre nőtt.

3xnő: Fanny Ardant, Mészáros Márta, Széles Anna

A 17. TIFF-nek több díszmeghívottja, húzóneve is lesz. Egyikük a francia filmművészet dívája, Fanny Ardant lesz. A színésznő május 31-én érkezik Kolozsvárra, ahol két olyan filmet is levetítenek a közönségnek, amelyben szerepel, de vászonra kerül Ardant első rendezése, a 2015-ös Hamu és vér című film is.

Tudor Giurgiu futólag elejtette, hogy próbálják meggyőzni Fanny Ardant élettársát, Gerard Depardieu-t is arról, hogy ellátogasson Kolozsvárra.

A TIFF a kezdetektől felismerte, hogy Kolozsváron „kezdeni kell valamit” a magyarokkal és hagyományosan erős a Magyar Napja. Az idei fesztivál több magyar vonatkozású életműdíjat is tervez adni: kettőt magyarországi, egyet pedig erdélyi művészeknek. Szabó Istvánt és Mészáros Mártát, Ardanthoz hasonlóan a 3x3-as szekcióban méltatják, és vetítenek le 3-3 általuk készített filmet a díj átadása előtt. A magyar filmművészet számára úttörtőként első Oscar-díjat megnyerő (Mephisto, 1981 - szerk. megj.) Szabó István a napokban jelezte, hogy megromlott egészsége miatt nem vállalja a kolozsvári utat, viszont itt lesz a kincses városban Mészáros Márta, aki közönségtalálkozót is tart a TIFF alatt.  

Ugyancsak Magyarországról érkezik, de valójában haza jön Széles Anna színésznő, akit a TIFF ugyancsak életműdíjjal honorál. A nagyváradi születésű művésznő számos román és magyar filmben szerepelt, 1965-1989 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja volt. A TIFF alatt levetítenek egy olyan kevesek által ismert filmet (c: Gaudeamus igitur), amelynek „díszlete” a '60-as évek Kolozsvárja. 

Nyitógála és zárógála

A TIFF megnyitóját az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Főtéren tartják. A nyitógála filmje Izraelből érkezik, Samuel Maoz alkotása, a Foxtrot emberközelből mutatja meg az izraeli-arab konfliktus minden visszásságát.

A közönség megismerkedhet a rendezővel és a film két főszereplőjével - Lior Ashkenazi és Yonaton Shiray -, akik megtisztelik jelenlétükkel a TIFF-et. A fesztivál zárónapjának filmje egy 29 évvel ezelőtti klasszikus, a Luc Besson rendezte A nagy kékség lesz.

A zsűri és a versenyfilmek

A választás azért eshetett erre a filmre mert a versenyprogram zsűrijének egyik tagja éppenséggel ennek a filmnek az egyik főszereplője, Jean-Marc Barr lesz. A Transilvania trófea sorsáról továbbá Hafsteinn Gunnar Sigurdsson izlandi rendező, Stephane Foenkinos casting igazgató, Rebecca Lenkiewicz brit forgatókönyvíró dönt majd.

A versenyfilmekről itt írtunk. A trófeáért idén két román film is versenyben van, Adina Pintilie Nu mă atinge-mă és Andrei Crețulescu Charleston című filmjei. Mindkét alkotás először kerül vászonra Romániában. Előbbi, amellett, hogy megnyerte az idei Berlinálé debütdíját és az Arany Medve-díjat is, óriási vihart kavart a német fővárosban. Adina Pintilie fikció, dokumentumfilm és vizuális művészet határán mozgó filmje az emberi intimitásigény kérdéskörét járja körül. Andrei Crețulescu Locarnóban debütált Charleston című filmje egy szokatlan szerelmi háromszög keserédes történetét idézi fel. 

Két centenárium

Két centenáriumot is megünnepelnek a TIFF alatt. Az egyik apropóját Ingmar Bergman születésének 100. évfordulója adja. A svéd rendező munkássága előtt hajt fejet a fesztivál reklámfilmje is, amely Oana Pellea és Maia Morgenstern szereplésével az egyik legismertebb Bergman-filmet, a Personát idézi meg. A fesztiválon 8 digitálisan restaurált filmet lehet megnézni.

A fesztivál alatt nyolc Bergman alkotást vetítenek le, az idősebb generáció újra-, a fiatalabbak pedig egyszerűen csak felfedezheti a filmtörténet egyik legnagyobb rendezőjének a munkásságát. 

A másik centenárium a 100 éves Romániának állít emléket. Amint azt Mihai Chirilov művészeti igazgató elmondta, egy kicsit másképpen állnak hozzá a témához, mint ahogy azt a hivatalos diskurzus teszi, ők olyan filmeket szeretnének megmutatni a TIFF alatt, amelyek nem kapták meg a maguk idejében a kellő figyelmet. 

A TIFF szekciói

Idén sem hiányoznak a TIFF kínálatából a jól megszokott tematikus válogatások, így a versenyfilmek mellett bőséges választék lesz a Supernova, Shadows, Fără limite, Mi lesz veled, dokumentumfilm?, Román filmek napja, Magyar Filmek Napja, EducaTIFF és HBO nap keretében. Újságíró kérésre Chirilov egy kisebb ajánlót is összeállított. Feltétlenül javasolta megnézésre az ukrán Szergej Loznitsa Donbass című filmjét, amelyet egy héttel a Cannes-i világpremier után láthat a kolozsvári közönség. 

Az idei TIFF meghívott országai Bulgária és a Szovjetúnió lesznek. Előbbinek a filmművészete nagyon felkapott lett az elmúlt években, a bolgár rendezők nagyon sok nemzetközi díjat söpörnek be, sok tekintetben lepipálták a román új hullámosokat. A szovjet filmművészet klasszikusai mára már egzotikusnak tűnhetnek, viszont egy olyan országot és kort idéznek meg, amelynek letagadhatatlan szerepe volt a szűkebb és tágabb régiónk fejlődésében.  

Óriáskukák a H33-ban

Az idei fesztivál egyik legformabontóbb eseménysorozatának az a performansz-vetítés sorozat ígérkezik, amelyet egy új helyszínen, a Horia úti H33-ban a cseh Shockproff Film Festival csapatának közreműködésével hoznak tető alá. A szervezők szerint ezt a lehetőséget bűn lenne kihagyni, a nézők számára egyedi alkalom adódik arra, hogy félredobják a filmnézéssel kapcsolatos szokásaikat, megbotránkozzanak a „vetítés szentségét” folyamatosan zavaró élő betéteken. Chirilov mesélte, hogy egyelőre ők sem tudják miért van szükségük a cseheknek arra a négy óriáskukára, amelynek beszerzését határozott hangnemben kérték.   

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

Kapcsolódók

Kimaradt?