Ők a világ legizgalmasabb pályakezdő filmrendezői a TIFF szerint

Kilenc elsőfilm, köztük két román alkotás és három rendező második nagyjátékfilmje versenyez 2018-ban a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál trófeájáért, közölték a szervezők.

A válogatásból nem hiányzik az egyedi látásmód, a radikális felvetések, a késélen táncoló konfliktusok, a fekete humor és az izgalom sem, idézi Mihai Chirilov művészeti igazgatót a TIFF közleménye.

A 12 versenyfilm között szerepel az Arany Medve-díj és a Berlinálé debütdíjának idei nyertese, Adina Pintilie fikció, dokumentumfilm és vizuális művészet határán mozgó filmje, a Nu mă atinge-mă. Az emberi intimitásigény kérdéskörét körüljáró alkotás ellentmondásos reakciókat váltott ki nemzetközi és romániai szinten is.Versenyfilmként mutatja be a TIFF Andrei Crețulescu Locarnóban debütált Charleston című filmjét is, egy szokatlan szerelmi háromszög keserédes történetét, amelyet ugyanaz az operatőr filmezett, mint Cristi Puiu Sieranevadáját: Barbu Bălășoiu.Szintén Bălășoiu az operatőre a spanyol rendező, Antonio Mendez Esparza San Sebastian-ban FIPRESCI-díjjal kitüntetett Life and Nothing More című versenyfilmjének, amely egy egyedülálló afro-amerikai anya és a felnőttkor küszöbén álló fia mindennapi nehézségeiről szól.

Az izlandi Hlynur Pálmason Vinterbrødre című filmje dán munkások elszigetelt közösségébe beiileszkedni próbáló testvérpárról szól, filmbeli alakításáért Elliott Crosset Hove a legjobb színésznek járó elismerést kapta meg a locarnói filmfesztiválon.

Az izraeli Matan Yair saját tanári tapasztalata alapján rendezte meg a 2017-es cannes-i filmfesztiválon bemutatott első nagyjátékfilmjét, a Scaffolding címűt, amelynek főszerepét viselkedésproblémás tanítványainak egyikére, Asher Laxra bízta.Marcelo Martinessi paraguayi rendező debütfilmje, a Las herederas egy idős hölgy drámája, aki előnyös anyagi helyzetének elvesztése elé néz, miközben élettársnője börtönbüntetését tölti. A filmet FIPRESCI-díjjal, Alfred Bauer-díjjal, a Chelát alakító Ana Brunt pedig Ezüst Medve-díjjal tüntették ki a Berlinálén.

A spanyol Carlos Marques-Marcet a Goya-díjas debütfilmje, a 10 000 km után tér vissza a TIFF versenyszekciójába a Tierra Ferme című filmmel, amely humorral és természetességgel kérdőjelezi meg a család hagyományos normáit.Szintén szerelmi háromszög áll a koszovói Blerta Zequiri erős LGBT-tematikájú debütfilmje, a The Marriage középpontjában is.

Gustav Möller dán rendező minimalista thrillerrel versenyez a TIFF-en, a Den skyldige című debütfilmje arról szól, hogy milyen vékony a határ a legjobb szándék és az abúzus között. Különlegessége, hogy egyetlen térben, valós időben filmeztek egy végig telefonon beszélő szereplőt.Ugyanez a tér-idő egység jellemzi Asghar Yousefinejad iráni rendező szépen koreografált klausztrofób drámáját, az Ev címűt is, amely egy nemrég elhunyt rokon végrendelete okozta családi konfliktust követ nyomon.Az orosz Anna Kruglova elsőfilmje, a Nashla kosa na kamen (Scythe Hitting Stone) egy családtag eltűnése miatt bekövetkező szerencsétlen eseménysorozatot mutat be.

Az egyszerre cinikus és komikus, a görög újhullámhoz illően bizarr Pity című film olyan világot vizionál, amelyben az emberek csak boldogtalan helyzetekben boldogak: a főszereplő mások részvététől vált függővé. Babis Makridis feketekomédiáját a Sundance fesztiválon mutatták be.

A 17. TIFF versenyfilmes zsűrije is alakul, biztosan tagja lesz a 2003-ban Transilvania-trófeát nyert izlandi rendező, Dagur Kari, Stephane Foenkinos francia casting rendező, akinek saját filmje szerepel a TIFF műsorán, Rebecca Lenkiewicz brit dramaturg, az Ida (r. Pawel Pawlikowski) és a Disobedience (r. Sebastian Lelio) társ-forgatókönyvírója, valamint az egyik legfoglalkoztatottabb román színész, Vlad Ivanov. A filmszemlét május 25. és június 3. között szervezik meg Kolozsváron.

Kapcsolódók

Kimaradt?