Izraeli film nyitja a 17. TIFF-et

A bátor történetek és kulturális határátlépések jegyében az izraeli Foxtrot című filmmel nyit a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál május 25-én Kolozsváron. A főtéri vetítésen a rendező, Samuel Maoz is jelen lesz, közölték a szervezők.

Az izraeli-palesztin konfliktus ihlette háromrészes film az érzékeny helyi témát a háború egyetemes metaforájává bontja ki. Az alkotás a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt kapott, az „izraeli Oscar-díjátadón” pedig 8 Ophir-trófeát nyert.Az izraeli recepció ellentmondásos volt: a kormány felháborodott, és örömmel nyugtázta, hogy a film nem került be a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj öt jelöltje közé, a párizsi izraeli filmek fesztiválján pedig bojkottálták a Foxtrot vetítését. A film egy háborúban eltűnt fiú családjának széthullását követi, feketekomédiába illő pillanatokkal, sivatagban unatkozó izraeli katonákkal, akik eltussolják néhány fiatal palesztin halálát.  

Samuel Maoz Libanon (Lebanon, 2009) című filmjével Arany Oroszlánt nyert a velencei filmfesztiválon. Ezt a filmjét a kolozsvári TIFF is levetítette 2010-ben, amikor Maoz a fesztivál nemzetközi zsűrijének is tagja volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?