Tárgyiasult élményeket állít ki a Pulzus Székelyudvarhelyen

Látványos táborzáróra készül a székelyudvarhelyi Pulzus képzőművészeti alkotótábor. A hatodik kiadása végéhez közeledő tíznapos tábor termését csütörtökön, 17 órától állítják ki a székelyudvarhelyi Kossuth utcai képtárban – mi most betekintést nyújtunk a folyamatokba.

Hatodik éve alkotnak július közepétől tíz napon át Székelyudvarhelyen a Spanyár-házban és udvarán a meghívott kortárs képzőművészek. Mivel ez Székelyudvarhely első művésztelepe, a Berze Imre szobrász ötletére megalapított művésztelep koncepciója az, hogy az udvarhelyi élmények műalkotásokban tárgyiasulva gazdagítsák a helyi Képtárat, s ezen keresztül a város gyűjteményének tematikai arculatát – vallották hétfőn tartott sajtótájékoztatójukon a szervezők, a Haáz Rezső Múzeum és Székelyudvarhely Város Önkormányzata képviselői, dr. Miklós Zoltán székelyudvarhelyi múzeumigazgató és Berze Imre udvarhelyi fiatal szobrász, kurátor.Az idei művésztelep alkotó művészei: Tamás Borbála, Kövecsi-Kovács Imre, Daczó Enikő, Nicu Barb, Sipos Gaudi Tünde, Szabó Réka, Szigeti Gábor Csongor, Ming–Chin Tung, Soyoung Parc, valamint Berze Imre.A szakmai körökben máris hírnevet kivívó tábor rangját jelzi az is, hogy 2014-ben Marosvásárhelyen a Museum Caféban, 2016-ban Csíkszeredában a Megyeháza Galériában, 2017 júliusától pedig Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) is kiállították a művésztelep alkotói által az udvarhelyi Képtár hagyatékába került műtárgyakat.„Ez a művésztelep picit az én gyermekem is – mondta Sepsiszentgyörgyön „A Pulzus 5 éve” című kiállítás megnyitóján Vécsi Nagy Zoltán, a kiállítás kurátora, az EMŰK vezetője. Mint fogalmazott „a Pulzus művésztelepnek sikerült bekapcsolódnia az utóbbi években Székelyföldön egyre pezsgőbbé váló képzőművészeti élet identitását kereső véráramába, és kijelölni helyét mind a multikulturális Erdély, mind az ország, mind a Kárpát-medencében elindult folyamathoz, a nemzetközi művészeti élethez való felzárkózásban".Berze Imre megjegyezte, a táborban minden művész csak egyszer vesz részt, ezáltal minél több alkotónak kívánnak teret biztosítani.

Az idei táborzáró kiállítást Túros Eszter művészettörténész, a Csíki Székely Múzeum munkatársa nyitja meg csütörtökön 17 órától, a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai Képtárában. A tábor támogatói a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Hargita Megye Tanácsa és az Amigo&Intercost kft. voltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?