Csütörtökön mutatják be a 16. Filmtett Workshop filmjeit Árkoson

A Sepsiszentgyörgy melletti Árkoson zajlik a 16. Filmtett Workshop. A filmkészítés folyamatával ismerkedő, kárpát-medencei fiatalokat vendégül látó alkotótábor hétfőn, július 17-én kezdődött, július 21-én beindultak a forgatások, az elkészült alkotásokat pedig csütörtökön, július 27-én mutatják be nyilvános vetítésen.

A Filmtett Workshop másodszor tért vissza Árkosra, korábban pedig két alkalommal szintén Sepsiszentgyörgy mellett, Besenyőn kapott helyet.A tábor csoportos szerkezetű: fiatal forgatókönyvíró-rendezők, rendezőasszisztensek, operatőrök és segédoperatőrök, vágók, hangmesterek, gyártásvezetők, animációs filmkészítők, valamint színészek szárnypróbálgatásai zajlanak itt. Mentoraik és segítőik nemzetközi hírű filmesek: például a rendezőcsoport vezetője idén Pálfi György (Taxidermia), a színészcsoporté Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya (Ernelláék Farkaséknál), a rendezőasszisztenseké Páll Zsolt (Szabadesés), az operatőröké Tóth Zsolt (A vizsga) és Bántó Csaba (Ernelláék Farkaséknál), a vágóké Lemhényi Réka (Final Cut: Hölgyeim és Uraim!, De ce eu?), a hangmestereké Várhegyi Rudolf (Szerdai gyerek) és Székely Tamás (Saul fia, Testről és lélekről). Az idei mentorok teljes listája itt olvasható.A képzésen olyan filmes szakmákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, amelyeket Romániában egyetemen nem tanítanak (szkriptes, hangmester, gyártásvezető stb.), az intenzív tíz nap alatt pedig a résztvevők gyakran szőnek hosszútávú barátságot és alkotói kapcsolatot egymással, illetve a csoportvezetőikkel, hangsúlyozzák közleményükben a szervezők.

A tábor végére négy kisjátékfilm és hat animációs rövidfilm készül el, ezeket majd az október elején több erdélyi városban megszervezett Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén is bemutatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?