8+1 mesefilm, amit a család minden tagjának ajánlunk gyereknapra

Téves azt gondolni, hogy a mai gyerekek számára csak a csöpögős, közhelyes hollywoodi giccs vagy a bizonyos televíziós csatornákon futó agresszív, értelmetlen mesék jutnak. Az amerikai, az európai és a nemzetközi filmiparban is egyre több szemet és lelket gyönyörködtető mesefilm születik, amelyet a felnőttek is ugyanannyira – ha néha nem jobban – élveznek, mint a gyerekek. A gyermeknap és az azzal járó minivakáció alkalmával olyan animációs filmeket válogattunk, amelyeket meleg szívvel ajánlunk a család minden tagjának.

1. A fantasztikus Róka úr / Fantastic Mr. Fox (2009)

Wes Anderson fantasztikus színészgárdával – például George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray – dolgozott a stop motion animációs technikával vászonra vitt A fantasztikus Róka úr történetén. A bábfilmben a kalandvágyó tyúktolvaj Róka úr megelégeli az unalmas hétköznapokat, és szembeszáll a helyi menő farmertriásszal, Bogiss-szal, Bunce-szal és Bean-nel, mindezt pedig a rendező a tőle megszokott egyedi látványvilágban mutatja be. Kisiskolásoknak kevésbé, nagyobbaknak és felnőtteknek annál inkább ajánljuk.

2. A mágus / L'illusionniste (2010)

Az 1950-es évek végén járunk Skóciában, ahol letisztult, nagyon szép képekben találkozhatunk a a francia mágus történetével, akinek az élete nagy fordulatot vesz akkor, amikor megismerkedik egyik fiatal rajongójával, Alice-szel. A varázslatos világ a gyerekeket, a többletjelentések pedig a felnőtteket fogják lenyűgözni.

3. A tenger dala / Song of the Sea (2014)

Milyen lehet az a család, amelyben anya nélkül nőnek fel a gyerekek? A tenger dala egy ősi ír mondát dolgoz fel, egy szomorú családi sorsot csodálatos látványvilágba csomagol. Főszerepben a hatéves Saoirsa és a fókatündérek története. A Lisa Hannigan ír énekesnő elődásában felcsendült betétdalok pedig garantáltan napokig a fülünkbe másznak.

4. Ernest és Celestine / Ernest et Célestine (2012)

Tanmese az elfogadásról – körülbelül így summázható a pár évvel ezelőtti francia mesefilm. Ernest, a nagy, félelmetes medve egyfajta ellenségkép Celestine, a félénk kisegér számára, aki otthonában, a földalatti árvaházban mindig azt hallotta, hogy a városban élő medvék veszélyesek. Ám mi történik akkor, ha ez a két állat véletlenül találkozik egymással? Például rádöbbennek arra, hogy nem is annyira különbözőek, mint ahogyan azt mindenki feltételezte.

5. Fel / Up (2009)

A Disney és a Pixar kihagyhatatlan közöse. Csak akkor kezdjünk bele, ha vállaljuk az elkerülhetetlen szipogást és szemtörlést, mert itt ami a kicsiknek jópofának tűnik, az a felnőtteknek szívszorongató. A 78 éves Carl Fredricksen és egy Russel nevű cserkészfiú különleges barátságának lehetünk szemtanúi, akik elutaznak oda, ahová az öreg és egykori felesége mindig is vágyott. Az utazást pedig nem más, mint a bácsi milliónyi léggömbre felszerelt háza teszi lehetővé.

6. Agymanók / Inside Out (2015)

Az Agymanók első ránézésre egy iszonyatosan cuki, kizárólag kiskorúaknak való jól sikerült Pixar-filmnek tűnhet, viszont a tulajdonképpeni üzenetettel lehet, hogy csak a felnőttek tudnak mit kezdeni. Főhösünk, Riley a szüleivel új városba költözik, amit nagyon rosszul visel, de a film igazán izgalmas cselekményszálában a színes manók által megszemélyesített emberi érzelmek kapnak főszerepet. Mindenkiben működik ugyanis egy vezérlőpult, ahonnan ezek a kis lények irányítják, hogy mit, mikor és hogyan érezzünk, állítja a mesefilm. Aki még nem látta, annak mindenképpen megér egy próbálkozást, nem hiába nyerte meg a műfajának járó Oscar-díjat.

7. Szenilla nyomában / Finding Dory (2016)

A Némó nyomában folytatása, csak ebben az esetben a memóriazavaros Szenilla indul el a családját megkeresni, aki mellől még gyerekkorában sikerült elsodródnia. A kalandhoz barátokat kell toborozni, figyelmesen kigondolt tervre van szükség, de ez nem könnyű kihívás az aranyhal-memóriájú halacskának. Bár tele van hollywoodi fordulatokkal, a maga műfajában nagyon szimpatikus alkotás, kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánljuk.

8. A kis herceg / The little prince (2015)

Antoine de Saint-Exupéry 1943-ban megírt világsikerének mesefilmes feldolgozása is megragadja A kis herceg esszenciáját, miszerint a felnőttek világa szürke, kiszámítható, értelmetlen, míg a gyerekek univerzuma, az odafigyelés, a nyitottság és a türelem megannyi örömöt és titkot rejt. A történet főhőse egy kislány, akit az édesanyja minden áron belerángatna a felnőtt életbe, de időközben megismerkedik a szomszédban élő pilótával, aki beavatja őt a kis herceg mesevilágába. A film egyik erdekessége, hogy a felnőttvilágot számítógépes animációban, a pilóta által narrált történetet pedig stop motion technikában látjuk.

+1: Lengemesék:

A végére pedig egy idei magyar rajzfilmet tartogatunk, ami április 27-től már látható a magyarországi mozikban, reméljük, valamikor hozzánk is eljut. Berg Judit Lengemesék-sorozata alapján Pálfi Zsolt rendező alkotott egy meseszép, szerethető egyórás moziélményt, amelyben valós és képzeletbeli vízilényekkel ismerkedhetünk meg, például a főhőssel, Füttyös Vilkóval, aki – mint nagyon sok gyermek – türelmetlenül várja, hogy végre őt is ugyanolyan fontosnak és ügyesnek lássák, mint a többieket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?