Sepsiszentgyörgyön megnyitják a felújított Művész Mozit

Hollywoodi kasszasikereket, európai művészfilmeket, magyar és román alkotásokat vetítenek a pénteken megnyíló sepsiszentgyörgyi Művész Mozi by Cityplex nevű filmszínházban. Műsorpolitikája szerint minden esetben a premierekre fektetik a hangsúlyt – jelentették be a mozi működtetői csütörtökön.

Pénteken 17 óra 15 perctől, az első hivatalos filmvetítésen a Till Attila által rendezett Tiszta szívvel című alkotást nézhetik meg a sepsiszentgyörgyiek, illetve a másik teremben 17 órától az Adrian Sitaru által rendezett Fixeur tekinthető meg, majd azt követően közönségtalálkozó lesz a rendezővel.

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi beindítása elől elhárult minden akadály, miután az Országos Filmközpont öttagú bizottsága a helyszínen megtekintette a filmszínház berendezéseit és megállapították, hogy a képfelbontás és minőség tekintetében a 4K-s vetítőgépek az országos átlag fölött vannak és megfelelnek az európai szabványnak.

A 20 év után újrainduló sepsiszentgyörgyi Művész Moziban van egy 80, illetve egy 76 férőhelyes moziterem, amelyekben 2D-s és 3D-s filmek egyaránt nézhetőek lesznek. A filmek kiválasztásában és beszerzésében a Kónya Ádám Művelődési Házzal a Cityplex Kft. dolgozik együtt, amely a mozibüfét is működteti.

A populárisabb hollywoodi premierek mellett a művészfilmek vetítésének is teret kívánnak biztosítani hiszen a Művész Mozi név kötelez, ezért ennek szellemében a mozitermeket el is keresztelték: egyik Chaplin, másik Fellini nevét viseli.

Adriana Papp, a Cityplex Kft. igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a sepsiszentgyörgyi mozit korszerű felszereltsége révén nemzetközi szinten is számon tartják. A filmszínház része a hálózatuknak ezért viseli a Művész Mozi by Cityplex nevet, de a Cityplex csak javasol és a helyi működtető Kónya Ádám Művelődési ház minden esetben rá kell bólintson a programra.

Magyar feliratos és szinkronos filmek is lesznek

A mozi magyar szinkronos vagy feliratos filmeket is ígér. Elsőként az Állati nagy szökés című animációs filmet lehet megnézni magyar és román szinkronnal, vagy román felirattal. A programkínálat és a vetítésekkel kapcsolatos információk a mozi honlapján, és Facebook-oldalán lesznek elérhetőek.

Adriana Papp rámutatott, hogy tavaly év végén változott a filmtörvény, amely már lehetővé teszi a magyar feliratos vagy szinkronos filmek vetítését. E tekintetben Sepsiszentgyörgy úttörő lesz az országban, mondta a szakember, aki szerint várhatóan Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában is be tudják vezetni a mozi kétnyelvűsítését, viszont Marosvásárhelyen a működtető állami mozivállalat ezt nem tartja fontosnak.

Moziból diszkó, diszkóból újra mozi

A Művész Mozi épülete hosszas pereskedést követően 2012-ben került az önkormányzat tulajdonába, miután sikerült kilakoltatni az épületben diszkót működtető brassói vállalkozót, akinek nem volt érvényes szerződése és nem fizetett bért, de megpróbált etnikai színezetet adni az eljárásnak. A mintegy hétmillió lejbe kerülő felújítás után az épületben a két moziterem mellett kialakítottak egy moduláris előadótermet is, amelyet megkapott az Andrei Mureşanu Színház.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy rendkívül körülményes úton jutottak hozzá az épülethez, ugyanakkor a felújítás révén ma már 21. századi felszereltséggel rendelkezik. A polgármester bízik benne, hogy a Művész Mozi megnyitásával a sepsiszentgyörgyiek és a háromszékiek többé nem a brassói bevásárlóközpontokba mennek filmet nézni és pénzüket elkölteni, ennek nyertese a helyi gazdaság lehet és közvetve a helyi polgárok is, mondta Antal Árpád.

Kapcsolódók

Kimaradt?