Gyereknevettető Pufi-esttel szolgált a csíkszeredai Gutenberg könyvesbolt

Pantomim előadással egybekötött színjátszó műhelymunkára hívta a Gutenberg Könyvesbolt a csíkszeredai gyerekeket csütörtök este, Bajka-Barabás Réka színésznő Pufi nevű mímusa társaságában.

A Pufi a fergetegben című interaktív pantomim előadását mutatta be Csíkszeredában Bajka-Barabás Réka színésznő. A Gutenberg Könyvesbolt szokásos csütörtöki programjainak sorában a Pufi néven ismert mímus-figurával történt találkozás a 2016 novemberében készült előadás csíkszeredai bemutatója is volt, ám egyben nagyon közvetlen, nagyon fej- és testmozgató hangulatfergeteg is.A Petőfi Sándor utca 4. szám alatti könyvesboltban a kezdés előtti negyedórában még sejteni sem lehetett, mennyien érkeznek a megszokott ingyenes találkozóra – ugyanis, bár a meghívóhoz előzetes telefonos bejelentkezést is kérnek a szervezők, csak alig pár szülő teljesítette a kérést.

A szervezők így az utolsó pillanatokban igyekeztek biztonságosan tornyozni az utolsó percekben érkezők kabátjait, s a kicsikkel sűrűn megtelt térben már-már a fényképezőnek is alig maradt hely. Pufi azonban könnyedén fölvette a kapcsolatot a gyereksereggel, és kezdetnek a klasszikus bábelőadások előtt szokatlan tornagyakorlat-sort ütemezett be, majd az alábbi daltanítást:

Ezt követte a Krauss-Kalmár Lilly és Bakó Klára közreműködésével létrejött Pufi a fergetegben című előadás, és Pufi hangsúlyozta, hogy a zenét az öccse, Barabás Tamás szerezte.A felnőttek által is sűrűn körbeállt előadásból a gyereknevetés volt az, amely egyértelműen jelezte az előadás ritmusát. Az előadás hőse, Pufi, pink pillangó-szerű paraván előtt és mögött mozgatta meg a gyerekek fantáziáját, akár olyan hangeffektusok segítségével is, mint a mai kisgyerekek számára minden bizonnyal elég ismeretlen írógép hangjai.

De Csíkszeredában akadt „Ez egy írógép! Komolyan, egy írógép!”-et bekiabáló 8 éves gyerek, aki a Maszol kérdésére jelezte is, hogy, mivel olvasni megtanult egymaga, írni viszont nem tud, ő éppen írógépet kért az Angyaltól, és kapott is – így immár megoldódott a gondja, és naplót írhat szándékai szerint a jó és rossz élményeiről. A Pufi-estet a jók közé teszi be mára – mondta a fiúcska.Pufi továbbá arra is fölhívta a gyerekek figyelmét, hogy testtartásukból lehet „olvasni” róluk, és néhány alapgesztust be is mutatott a mímusok eszköztárából.

A jó hangulatú esten a gyerekek rendelkezésére állt a rengeteg klasszikus- és kortárs mesekönyv is. Hogyan másként, ha a Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen is boltot fenntartó csíkszeredai Gutenberg Kiadó és Nyomda, magyar nyelvterületen immár mindenütt számon tartott és díjazott gyerekirodalmi kiadványok „forrása”: a Kürti Andrea által illusztrált mesekönyvüket 2016 végén Románia legszebb könyvei sorában díjazták.

Kapcsolódók

Kimaradt?