Magyar könyv is szerepel a legszebb romániai könyvek között

A legszebb romániai könyvek évente összeállított listáján a Gutenberg kiadó Királylány a lángpalotában, erdélyi szász népmesék című kiadványa is szerepel.

A díjazott könyveket egy vándorkiállításon mutatják majd be, illetve ezek a kiadványok képviselik Romániát 2017-ben a könyvtervezés nemzetközi versenyén, amelyet Lipcsében szerveznek meg. A versenyben 250, Romániában, illetve a Moldovai Köztársaságban kiadott cím vett részt, ezek közül 44 került be a döntőbe.A nagydíjat Erwin Kessler művészettörténész a Dada 100 éves évfordulójára megjelent Tzara. Dada. Etc. című kötetének ítélte a zsűri. A könyv tervezője és illusztrátora Anca Adina Cojocaru.

A Bukarestben működő Faber Stúdió két dizájnere is elismerést kapott: a legszebb gyerekkönyv díját a De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? című könyvért Cristiana Radu vehette át, a legszebb album díját pedig a RO_Archive: O arhivă a României în tranziție című könyv kapta, Iosif Király, Raluca Oancea Nestor és Raluca Paraschiv Ionescu szerkesztésében a Faber Studiónak dolgozó Radu Manelici illusztrációival.

A legjobb fiatal dizájnernek járó díjat Mihai Șovăială vehette át a Perimetru Sigur című kiadványért. A legjobb könyvillusztrátornak járó elismerést Veronica Neacșu és Kürti Andrea megosztva kapta. Veronica Neacșu a Povești din Calendar, Kürti Andrea pedig a Királylány a lángpalotában, erdélyi szász népmesék című könyvért.

Tipográfiai kísérlet kategóriában is ítélnek díjat, ezt idén Artemisa Cristina Pascu bukaresti Művészeti Egyetem számára készült kétkötetes diplomamunkája kapta: Degradări termice ireversibile. Partea tehnică (vol 1) / Degradări termice ireversibile. Partea subiectivă (vol 2).

A legszebb időszakos kiadvány a DoR (Decât o Revistă) lett, a legszebb művészköny kategória győztese Oana Daniela Tudoran Calaiacanaia című alkotása Anca Adina Cojocaru illusztrációival. Fotóillusztrációért dícséretet kapott a Post-Industrial Stories, Ioana Cîrlig és Marin Raica fotóival, amelyek a Kolozsváron megszervezett dokumentarista fotófesztiválon, az In/Out-on is láthatóak voltak. Képregény kategóriában a Ioana Trușcă által illusztrált Turb@ című kiadványt díjazták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?