„Cuki, cép cicák a Facebookon” – hogyan készülnek a virál tartalmak a neten?

Hogyan készül a népszerű, nem kifejezetten filozófiai mélységekre építő Facebook-oldal? Erre adott választ a Kommunikációs Napok két előadója, akik saját kísérletük benyomásairól beszéltek szombaton, Kolozsváron.

Három éve hozta létre egy kutatás empirikus alapjául a Szeretek facezni oldalt a BBTE Kommunikáció és Közkapcsolatok szakának két hallgatója, Gazda Emese és Kolumbán Antal. Az internet másik oldala. Lájkcunami, a dobbanó szív ihlette szerelem és cuki, cép cicák a Facebookon című előadásukban elmondták, arra voltak kíváncsiak, képesek-e virál tartalmak létrehozására.

Elhangzott: az elmúlt pár évben változás volt érezhető a Facebookon a címek-tartalmak terén, folyamatosan bulvárt kapunk, egy átlagos Facebook-felhasználónak pedig 300-350 tartalmat dob be naponta a közösségi portál. Éppen ezért is nehéz olyasmit készíteni, aminél picit megállunk: a pár éve készült saját tartalmaik sem volnának már alkalmasak erre.

2014 januárjában, amikor létrehozták az oldalt, előbb a Napi idézetek névvel futottak, pár nap múlva azonban rájöttek, hogy ez a kutyát se érdekli, így Valentin nap előtt Valentin napi idézetekre cserélték az oldal nevét. Bár ez működött volna, egész évre nem felelt meg, így jutottak el a Szeretek facezni ötletig.

Bemutatjuk Kiss Tímeát

Hogy a népszerűsítésben segítsen, létrehoztak egy álprofilt: megszületett a facebookos Kiss Tímea, akivel különböző képmegosztó csoportokba léptek be, hogy aztán előbb hozzászólásokat írjanak, lájkoljanak, majd az oldal tartalmait is megosszák. A csoportokat már kevésbé használják, de amikor mégis, akkor fontos a kísérőszöveg, például „jó reggelt, csoport”, vagy a szerencsehozó lóherénél, hogy „egy próbát talán megér”, hangzott el.

„Van, ami a mai napig megy, mert a cuki cicát szeretjük szerdán és pénteken is, az édesanyját mindenki szereti októberben és áprilisban is, és egy kis szerencsére is mindig szükségünk van” – fogalmazott Kolumbán Antal, aki nem bírta nem megosztani a hallgatósággal Kiss Tímea privát életét: Timinek több udvarlója is akadt az évek során, volt aki pikáns fotóval, volt aki a „szex, szex” célratörő szavakkal közeledett. Gazda Emese elmondta, néhány napig még párkapcsolatban is álltak valakivel, de aztán a párja barátai csúnyákat írtak a profilnak, és ennek szakítás lett a vége.

Az előadást követően a közönség segítségét kérték egy új bejegyzés elkészítéséhez. Négy fotó közül kellett választani: egy szív, egy minyon, Denzel Washington és egy kancsal cica versenyzett, végül az utolsó győzött. Ehhez kellett egy szöveget is kitalálni, és mint fent látható, a hétvégi benyomások mellett döntött az oldal szerzőpárosa.

Kapcsolódók

Kimaradt?