Öt perc alatt száz lájk – közönségtalálkozó a TrollFoci szerkesztőivel

2012-ben, az angol Troll Football Facebook oldal mintájára alakult a magyar TrollFoci viccoldal. Ma közel négyszázezren követik, Facebook oldalt és honlapot is működtetnek, elsősorban labdarúgással kapcsolatos témákkal poénkodnak. A nyolcadik Kommunikációs Napok keretében szervezett pénteki beszélgetésen Szabó Levente Zsolt, Antal Adrián és Bódis Attila szerkesztők voltak jelen.

Míg az elején az angol mémeket lefordították és megosztották, ma a TrollFoci saját tartalmakkal kommunikál. Ezek kilencven százalékát a szerkesztők gyártják, a többi a követők soraiból érkezik. Szabó Levente Zsolt felhívta a figyelmet, az elején más volt az arány: a tartalmak hetven százaléka a közönségből érkezett. Antal Adrián szerint a változás annak köszönhető, hogy minél régebb óta működtetik az oldalt, annál profibbak lesznek, és az emberek pedig úgy érzik, nem kell hozzájáruljanak a tartalomgyártáshoz, hiszen nélkülük is jól működik – de ennek nem örülnek. foci fontos és visszatérő téma, de emellett a szerkesztők figyelik és reagálnak a legújabb magyarországi-, és világtrendekre is – így például Hosszú Katinkáról, Kapás Bogiról, de az amerikai elnökválasztásról is találhatunk mémeket a TrollFoci oldalán.

Ma már nem titok, hogy kik menedzselik a TrollFocit, de a kezdetekben tudatosan döntöttek az anonimitás mellett. Elmondták, el akarták azt kerülni, hogy egy-egy poén esetén elfogultsággal vádolják őket, hiszen mindegyikőjüknek van kedvenc focicsapata.

Mérce: öt perc alatt száz lájk

Nem szerkesztőségben, hanem Facebook beszélgetésben és megbeszélt találkozókon dolgozzák ki a témákat. Jellemzően a fotókra egy pár szerkesztő rábólint, de a közönségtalálkozón elhangzott: egy megosztott tartalom akkor jó, ha öt perc alatt száz lájkot kap. Ha ez nem történik meg, a bejegyzést törlik. Van, hogy hetekig nem vonnak vissza semmit, de olyan is előfordul, hogy naponta öt-hat tartalom nem megy át az említett rostán.Az oldal követőiről megtudtuk, néha muszáj cenzúrázni őket. Egyrészt a szerkesztők nem szeretik, ha a hozzászólásokban fotóval reagálnak a tartalomra, mert elveszi a figyelmet az eredeti képről. Másrészt pedig a gyűlöletkeltő, kötekedős véleményeket azonnal törlik, jelenleg negyvenezer letiltott személynél tartanak.

Inspiráció mindig van

Attól nem tartanak, hogy kifogynak az ötletekből, a TrollFocisok szerint a magyar labdarúgás folyamatosan biztosítja az újabb és újabb feldolgozni való anyagot. A mémeket például Tipszmiksz Csabi, Újvári Joci, Bajner Bálint, Pintér Attila ihletik – mondták el.

Előfordul, hogy a viccet komolyra veszik: például egy sportújságíró úgy rúgatta ki magát, hogy a viccoldal szerkesztőitől vett át egy álhírt, forrásellenőrzés nélkül.

Legújabb mozgalmuk: Magyarországon „stadionokat a kórház helyére” feliratú matricákat szórnak. A poénok ellenére a TrollFoci csapata jó kapcsolatot ápol a magyar játékosokkal, a követőikkel szintúgy, a Tibi atyásokkal pedig szoros együttműködésben állnak, kölcsönösen tisztelik egymás munkáját, mémeket is gyártottak már együtt.

A közönségből érkező kérdésre a szerkesztők leszögezték, a Magyar Labdarúgó Szövetségtől sem jött még figyelmeztetés, hogy legyenek visszafogottabbak.

2015-ben először, 2016-ban másodjára a TrollFoci csapata új platformmal bővítette a brand életét: két könyvet adtak ki. A saját és a közönség által beküldött sztorikat, élményeket Rekop György és az Adminok, valamint Ria-Ria Hungária című kötetekben jelentették meg. A 2015-ös kiadvány díjat is nyert az Aranykönyv-versenyen, az elismerést Dan Brown író adta át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?