Kicsi pénz, sok-sok stílus – a Kukkerről beszélgettek a Kommunikációs Napokon

Kicsi pénzből, sok-sok stílussal működött éveken át a Kukker.ro, az erdélyi videómegosztó. A VIII. Kommunikációs Napokon pénteken, Kolozsváron beszélgetett a honlap két videósa a mára megszűnt Kukkerről.

A Kukker.ro a hajdani Új Magyar Szó online kiadásának mellékleteként indult, majd később Manna.ro-ként folytatódott. A Kukker szerkesztésére Jakab-Benke Nándort kérték fel, aki Oláh-Badi Leventével és Kürti Istvánnal kezdte el a rendszeres videózást.

Jó tanulság volt számukra, hogy állandó IT-felügyelet nélkül „nem lehet megúszni”, szükség van a napi szintű javításokra és fejlesztésekre – a Kukkernek nem adatott meg a luxus, részben ezért is adta ki a lelkét a honlap – hangzott el.

„Azt hittük, hogy heti három videót el lehet készíteni mindenféle technika és apparátus nélkül” – mondta el Oláh-Badi Levente: „mi hárman heti háromszor kellett versenyképes videót megszervezzünk, ez eleve abszurd”. „Ez a naivitás ha hegyeket nem is mozgatott, minket igen, ezért volt a szlogenünk a 'kicsi pénz, sok-sok stílus'. Felvállaltuk ezt a csóróságot” – egészítette ki Jakab-Benke az elhangzottakat.

Politikai kontroll vagy cenzúra nem volt, ez pedig ma luxus: „kicsi pénz, de az is származik valahonnan, és nehéz megúszni, hogy ne tapadjon össze a neved valamilyen párttal vagy érdekszférával” – fogalmazott Jakab-Benke Nándor. A szabadság miatt saját hangjuk volt, és közben keresték is azt. Mindenféle műfajban kipróbálták magukat, de a videók zöme „masszív ökörködés volt”. A jövő rejtély: még nem nőttek ki belőle eléggé, valamilyen szempontból az életformájuk is a Kukker – hangzott el.

Elmélet után gyakorlat

A fiúk a gyakorlatban is bemutatták, amiről beszéltek: a közönség soraiból kiválasztottak egyikével operaigazgatót játszattak el, a másikuk állásra jelentkezett. A rögtönzött performansz előtt instrukciókkal látták el őket: ne akarjanak viccesek lenni, mert ripacsok lesznek, illetve soha ne válaszoljanak a másik kérdéseire. Előbb meghatározták a karaktereket: az igazgató ellenszenves, az énekesnő kényeskedő és büszke a hangjára. A kísérlet arra szolgált, hogy egy rövid, ütős videó rögtönzését szimulálják.

Kapcsolódók

Kimaradt?