Rajtol az Erdélyi Prímások 19. találkozója Csíkszeredában

Könyvbemutatóval rajtol hétfőn, november 7-én a Csíkszeredában hagyományossá vált Erdélyi Prímások Találkozója. A 19. kiadás is egész hetes, gazdag programot kínál, minden korosztálynak.

Idén is egy teljes hétig zajlik Csíkszeredában a Prímástalálkozó néven ismert, közkedvelt rendezvény immár 19. kiadása, a Hargita Állami Székely Népi Együttes főszervezésében. A november 7-től 11-ig tartó program-kavalkádot Pávai István A Sóvidék népzenéje című könyvének bemutatója nyitja. A hétfő este 6 órától a Városi Művelődési Házban helyet kapó eseményen dr. Richter Pál egyetemi docens és Oláh Gál Elvira publicista ismertetik és méltatják a CD-melléklettel megjelent kiadványt.Ezt követően hagyományos tánctanítással kezdődő, „ráhangoló” táncházzal nyitják meg a Prímástalálkozót – adja hírül a szervezők által kiadott előzetes. A belépés ingyenes, minden korosztályt szeretettel várnak az eseményre.

A csíkszeredai Városi Művelődési Házban helyet kapó programsorozat 2015-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke közreműködésével bővült egyhetesre, idén is az együttműködés eredménye a tartalmasnak ígérkező Erdélyi Prímások Találkozója. A kedd és szerda a „szakmai napok” besorolást kapja: a zeneakadémia mesterkurzusainak keretében a budapesti diákok és itteni érdeklődők a tanárok irányításával első kézből tanulhatnak az adatközlőktől. Közreműködnek: Bálint Erzsébet – ének (Klézse), Hodorog András – furulya (Klézse), Cinori József - hegedű (Torja). Párhuzamosan folyik a stúdiómunka, készülnek a felvételek a meghívott zenészekkel, zenekarokkal. Szerdán este 7 órakor Juhász Réka és Juhász Zoltán Csendesen folyó víz – székelyföldi népzene énekhangra és furulyára című koncertjével zárul a nap.Csütörtökön, november 10-én, 19 órai kezdettel dr. Pávai István kalauzolja programvezetőként a nézőket Erdély népzenei tájain, a Hagyományőrző zenészek gálaestjén. Ismereteket és történeteket hallhatunk majd vidékekről, zenéről, zenészekről és zenészdinasztiákról, a műsorvezető szakember ugyanis a fellépőkkel beszélget el a zenei utazáson. A műsort táncház követi.

Pénteken, november 11-én, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének diákjai lépnek színpadra dr. Richter Pál tanszékvezető közreműködésével. A Prímhangszerek és hangszeregyüttesek című előadás szerkesztője Árendás Péter egyetemi adjunktus, aki az előadók felkészítő tanára is. Az előadást a szintén hagyományos záró táncház követi.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?