Táncházzal nyitott Csíkszeredában az Erdélyi Prímások Találkozója

Táncházi forgataggal nyílt meg hétfő este Csíkszeredában az Erdélyi Prímások Találkozója. A rendezvény szervezője már tizennyolcadik éve a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, idei társszervezője a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke.

Valóságos szoknyaforgatagban találta magát az, aki betoppant a hétfő este elkezdődött Erdélyi Prímások Találkozójára. A szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes székhelyeként is működő csíkszeredai Városi Művelődési Ház minden emeletén szólt a népzene, és minden korosztály otthon érezhette magát a táncos nyitányon.

A tizennyolcadik éve szervezett találkozón, miként az András Mihály házigazda-főszervező idén is hangsúlyozta, valóban a személyes találkozások és kapcsolatok élő ajándékát lehetett érzékelni a nyílt táncházi esten. Az alsó szinten levő kamarateremben Mihó Attila és Kelemen Szilveszter táncházgazdák vezényletével kalotaszegi és sóvidéki táncokat lehetett tanulni egészen 23 óráig – ezalatt a fiatalok egy felső teremben ropták. S míg a családosan érkező felnőttek táncot tanultak, meseolvasással egybekötött gyerekfoglalkozásokkal felügyelték a kicsiket:

Mint ismeretes, 1997-ben a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes azzal a céllal indította útjára a rendezvényt, hogy a hagyományos népi muzsikát szolgáltató zenekarok megszűnését megelőzze: voltaképpen megmentse ezt a népzenei anyagot. Ezért az évek során a népi együttes hangstúdiójában rögzítette a meghívott prímások játékát, a prímástalálkozókról több CD-t is megjelentettek.

Erdély minden tájegységéről érkeztek idén is adatközlők: így Mezőség, Kalotaszeg, Küküllőmente, Gyimes és más régiókból.

Budapesti egyetemisták is tanulnak az erdélyi prímásoktól

Különleges személyes találkozásra is alkalmas a rendezvény: a tudás továbbadására. Ezt az egyhetes idei találkozón mesterkurzusok révén gyümölcsöztetik. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke már több éve együttműködik a prímástalálkozó kapcsán a házigazda együttessel, és idén az egyetem több mint harminc diákja vesz részt a rendezvényen.  Őket a mesterkurzusra előzetesen bejelentkező erdélyi jelentkezőkkel együtt kedden és szerdán a meghívott gyimesi, szilágysági és magyarpéterlaki zenészek oktatják.

Csütörtökön 19 órától kerül sor az adatközlő prímások hagyományos gálaműsorára. Fellép id. Kelemen Albert zenekara (Abásfalva), Lunka József zenekara (Magyarpéterlaka), Mácsingó Náci és Codoba Florin zenekara (Magyarpalatka), Balla Júlia (Zeteváralja), Tangó Dezső, Szőcs Mojszi Gábor, Tankó Jánosné Gábor Eszter, Tímár János (Gyimes), Kovács Tibor zenekara (Mocsolya) és Jámbor István „Dumnyezó Pista” zenekara (Szászcsávás).

Pénteken a Népzene Tanszék „A Szerettől a Szamosig” című műsorát tekinthetik meg a népzenekedvelők 19 órától, szintén a csíkszeredai városi művelődési házban. Az előadásokra a belépő 10 lejbe kerül, mindkét nap, szokás szerint táncházat is tartanak az előadásokat követően – az András Mihály által mondottak értelmében ez is a rendezvény „fórumszerűségét” hangsúlyozza. 

Kimaradt?