Miért nem Kolozsvár lett kulturális főváros? Szakáts Istvánt kérdeztük

A pataréti projekt biztosan megvalósul, annak ellenére, hogy nem Kolozsvárnak ítélték az Európa Kulturális Fővárosa címet – mondta a Maszolnak Szakáts István. A  Kolozsvár 2021 Egyesület közösségi kurátorát a zsűri pénteki döntéséről, illetve arról kérdeztük az egyesület hétfői ülése után, hogy mit visznek tovább a Kolozsvár pályázatában rögzített tervekből.

„Fechete Petru, a pataréti közösség tagja nagyon el volt keseredve, mert a patarétiek számára nagyon látványos lett volna a javulás, ha nyerünk…” – mesélte Szakáts István az Európa Kulturális Fővárosa címet odaítélő zsűri pénteki eredményhirdetéséről. „A polgármester el volt keseredve, mert neki Temesvár győzelme volt a legkeservesebb, mint politikai bevállalás. A kollegáim inkább a befektetett munkát sajnálták” – tette hozzá a Kolozsvár 2021 Egyesület közösségi kurátora.Arra kérdésre, hogy milyen vélemények merültek fel a kolozsvári küldöttség tagjai között a zsűri döntésével kapcsolatban, Szakáts elmondta: a zsűri valószínűleg azért ítélte Temesvárnak a címet, mert felértékelődött az a szempont, hogy melyik városnak van a legnagyobb szüksége a címre úgy, hogy közben képes is meg is valósítani, amiket ígér. "Valószínű, hogy Nagybányának lett volna rá a legnagyobb szüksége a címre, de elképzelhető, hogy kételyek merültek fel a kivitelezési kapacitásukat illetően” – magyarázta.

Szakátstól azt is megkérdeztük, miként fogadta a zsűri azt, hogy Hegedüs Csilla műemlékvédelmi szakember a kolozsvári küldöttség tagjaként felhozta a kétnyelvű táblák ügyét. „Nyugtázták” – fogalmazott Szakáts. Elmondta, hogy a zsűrinek megvolt a Musai-Muszáj többnyelvű táblák ügyében írt nyílt levele is, és ez vissza is köszönt az egyik zsűritag által feltett kérdésben. "De igazság szerint a kérdéseknek sokkal nagyobb része vonatkozott Patarétre, mint a magyarságra” – tette hozzá.Szakáts István azt is elmondta, a Kolozsvár 2021 Egyesület tagjai hamarosan döntenek arról, hogy a projektek közül mit visznek tovább. Eddig minden csapattag arra szavazott, hogy a pataréti projekt maradjon. „A város elszánta magát arra, hogy a projektek egy részét folytatja és ma (hétfőn, szerk. megj.) volt az első gyűlés, ahol azzal foglalkoztunk, hogy milyen intézményi struktúrával , milyen ütemtervvel lehet ezt megvalósítani” – számolt be a kurátor.

Szakáts szerint Kolozsvár legnagyobb vesztesége az a kezdeti lökés, amit az Európa Kulturális Főváros cím adhatott volna. „Az egész kolozsvári közösség készen állt kirúgni erre a startjelre. És akkor most nem kirúgunk és elkezdünk futni, hanem felállunk és elkezdünk gyalogolni” – fogalmazott lapunknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?