Európa Kulturális Fővárosa: így érvelt Hegedüs Csilla Kolozsvár mellett

A kolozsvári magyar közösség jogsérelmeit sem titkolta el pénteken az Európa Kulturális Főváros címről döntő zsűri előtt tartott beszédében Hegedüs Csilla, a Kolozsvár pályázatát képviselő küldöttség tagja, aki szerint pozitív változásokat hozhat a helyi közösségek egymáshoz való viszonyulásában, ha a kincses város győz.

Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke műemlékvédelmi szakemberként vett részt a delegációban. Angol nyelvű beszédében hangsúlyozta, a rangos cím elnyerése nyitottabbá teszi egymás értékei iránt a különböző kolozsvári közösségeket.

„Ha kulturális főváros lesz Kolozsvár, akkor bemutatjuk közösen Európának az értékeinket, és ezáltal mi is elfogadjuk egymás értékeit: románok a magyarokét, magyarok a románokét, románok a romákét, a régi kolozsváriak az új kolozsváriakét” – idézte a Maszolnak beszéde alapgondolatát Hegedüs Csilla az Európa Kulturális Fővárosa cím nyertesének kihirdetése előtt egy órával.

A műemlékvédelmi szakember a zsűri előtt kerek perec kimondta: Kolozsváron nem tartják tiszteletben a magyar közösség nyelvi jogait, konkrétan utalva arra, hogy még mindig nincsenek kihelyezve a többnyelvű helységnévtáblák. „Úgy érezzük, hogy nem tartanak tiszteletben bennünket” – mondta a testületnek.

Hegedüstől megtudtuk, beszéde elhangzása után a zsűri kérdéseket tett fel, egyebek mellett a kolozsvári nyelvi jogokról is érdeklődött. „Elmondtam, hogy a magyar közösség természetes elvárása a többnyelvű helységnévtábla kihelyezése. Úgy gondolom: a kulturális fővárosnak azt is meg kell tennie, hogy úgy ahogy a magyar színházban románul és angolul feliratozzák az előadásokat, ugyanúgy a román színházban is feliratozzanak. Mindenki egyenlő jogú polgára legyen Kolozsvárnak" – számolt be lapunknak. 

Arra a kérdésünkre: nem értelmezhetik-e egyesek úgy, hogy a magyar közösség jogsérelmeinek feltárásával rontja Kolozsvár esélyeit a cím elnyerésére, Hegedüs elmondta: a küldöttségben volt egy vita arról, hogy beszédében túl erősen fogalmazott-e vagy sem. „Azt viszont mindenki megértette, hogy be kell mutatnunk a problémákat is, valós képet kell mutatnunk a városról, hiszen azért szeretnénk megszerezni a kulturális fővárosi címet, mert ez egy nagyon nagy előrelépés volna a helyi közösségek egymáshoz közelítésében” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, mire számít az eredményhirdetés után, Hegedüs kijelentette: "Ha nyerünk folytatjuk, ha nem nyerünk, folytatjuk!".

A zsűri csütörtökön és pénteken hallgatta meg a döntőbe jutott romániai városok (Bukarest, Kolozsvár, Nagybánya, Temesvár) delegációit, értékelte a javított pályázatokat. Kolozsvárt Emil Boc polgármester, Florin Moroșanu, a Kolozsvár 2021 egyesület elnöke, Dan Clinci építész, Hegedüs Csilla műemlékvédelmi szakember, Patricia Câmpean, Ștefan Teișanu a Foreground, Târgul de Cariere, TEDx Cluj projektek kezdeményezője, Rarița Zbranca kulturális menedzser, Szakáts István, az AltArt Alapítvány elnöke, Fechete Petru, pataréti roma aktivista és Diana Marincu kurátor képviseli Bukarestben.

Kapcsolódók

Kimaradt?