Bizakodó a kolozsvári delegáció az Európa Kulturális Fővárosa címmel kapcsolatban

A kolozsvári delegáció bizakodó, a beszámolók jól sikerültek - hangzott el a Transindex esélylatolgató eredményváróján, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa cím kihirdetése előtt szerveztek.

Az eseményeket a Transindex élő adásban követte. Hegedüs Csilla, a Kolozsvár projektjét a nemzetközi zsűrinek bemutató csapat tagja, az RMDSZ ügyvezető alelnöke telefonon elmondta, kemény felkészülésen vannak túl. A csapat bizakodik, a beszámolók jól sikerültek, többek között a nyelvi jogokat ismertették, kiemelve, hogy egy kulturális fővárosban fontos a többnyelvűség. A küldöttség tagja szerint a visszajelzések pozitívak voltak, a zsűritől hosszas tapsot kaptak, többen gratuláltak. Szó esett a problémákról is, a szétszakadozott városról, a roma kérdésről, a kihívásokra azonban válaszolnak a kitalált projektek - hangzott el.

Horváth Anna kifejtette, alpolgármesterként "ragadt rá" annak a készülésnek az izgalma, amit titkolni sem bírna. "Azok a pozitív energiák, a folyamatok legalább annyira fontosak, mint az a győzelem, amire bizakodón tekintünk mindannyian itt Kolozsváron" - fogalmazott. Szerinte ha a címet nem Kolozsvár kapja meg, mindazok a vállalások, amelyek megfogalmazódtak, köteleznek arra, hogy megvalósítsák azokat. Horváth elárulta, számára az elindult folyamatok a fontosak, legyen szó nyelvi jogokról, műemlékvédelemről, de a kreatív iparágak, a Szamos újrakitalálása is jelentéssel bírnak.

A kulturális fővárosi projektbe jól beilleszkedett a Kolozsvári Magyar Napok, mondta el Gergely Balázs, a KMN főszervezője. A városi tanácsos úgy érzi, Kolozsvár az a város, amelyik leginkább megszolgált a címért, hiszen 15 éves hátránnyal indult, ugyanakkor számos problémával kell szembesülnie, amire megoldást vár. Precedens értékű közös gondolkodás jött létre, ő pedig már annak is örvendene, ha 2021-ben annyira fontos esemény volna a KMN a város életében, mint ma.

Szívesen vennének részt a munkában, szeretnék, ha az élő európai kultúrát kapcsolatba hoznák a város életével - fogalmazott Kovács Kinga. A Kolozsvári állami Magyar Színház programigazgatója elmondta, 2021-ben a görög kulturális fővárossal dolgoznának együtt, az Interferenciák különkiadását szerveznék meg. Halmen József zenész, rendezvényszervező a kolozsvári könnyűzenei élet fejlődéséről számolt be, a kezdőket jobb lehetőségek várják ma, mint korábban, a közönség is "nevelhetőbb". Bordás Bea művészettörténész kifejtette, a Kolozsvári Szépmvűvészeti Múzeum programot tervez a fiatalok bevonzására, át akar lépni azon a gyakorlaton, ami a termeken végigvonuló diákok figyelmét nem ragadja meg.

Kelemen Kinga kulturális menedzser és "kreatív anyuka" do it yourself és újrahasznosítási programok tervezéséről számolt be. Elmondta, mindig van tér további együttműködésre és fejlődésre, a fővárosi projekt önmagában sikernek számít. Takács Aranka PR-os, a Kolozsvári Magyar Opera munkatársa kifejtette, kissé magunk is zártak vagyunk, mint közösség, de fontos, hogy az önkéntesek hozzájárulnak a többnyelvűsítéshez. Véleménye szerint a versengő városok közt leginkább Kolozsvári igényli ezt, fogalmazott. Ha egy város kulturális főváros lesz, akor kevésbé lesz belterjes a kulturális kínálata, fogalmazott Gergely Zsuzsa. A Kolozsvári Rádió munkatársa kiemelte, a város egyik rétege vágyik a kultúrára, a másik meg falusi életre vágyik, szerinte pedig kár ebben a városban élni annak, aki nem hozza ki belőle azt, amit lehet.

Farkas András, a PONT Csoport alapító tagja arról számolt be, hogy a projekt ismertetésekor az ifjúsági és kulturális fővárosi címet kötötte össze, és a COM'ON projektet, kiemelve a Musai-Muszáj tevékenységét és hasonló apróbb megmozdulásokat. Elmondta, a kolozsvári projekt előnye, hogy a metropolisz-övezetet, a teljes környezetét megszólíthatja. Kolozsvár pályázata volt a legkoherensebb, Bukarest pedig erősen érvelt amellett, hogy miért kellene neki nyernie - mondta.

A Kolozsvár 2021 egyesület Kolozsvár főterén szintén eredményvárót szervezett, de az eseményen 16 óra 40 perckor még csak néhányan lézengtek a Clujul Cultural információi szerint. Fél órával később körülbelül százan voltak a helyszínen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?