Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben

Temesvárnak ítélte oda az Európa Kulturális Főváros címet a pályázatokat elbíráló zsűri péntek délután Bukarestben. Cikkünk folyamatosan frissül.

Bánság fővárosának pályázata több mint 1000 eseményt, a város infrastruktúrájának javítását, átfogó kulturális stratégiát ígér, amelynek hatása 2021 után is érezhető lesz. A pályázat abból indul ki, hogy 1885-ben Temesvár volt az első város Európában, ahol bevezették az utcai közvilágítást. 104 évvel később pedig itt gyúltak ki az 1989-es forradalom szikrái. Kulturális programtervezetüket úgy képzelték el, mint képzeletbeli utazást a magány és közösség, sötétség és fény között.

A programtervezet szerint Temesváron 2017-től kezdődően konferenciák, rezidenciaprogramok, „innovációs laboratóriumok” lesznek majd. 2021-re megrendeznék az 1989 előtti és utáni kelet-európai művészeti mozgalmak retrospektív kiállítását, létrehoznák többek között a Szubverzív Zene Galériáját és a Forradalom Interaktív Múzeumát, amelyek felnőtteknek és gyerekeknek is emészthető módon mutatnák be az eseményeket. A nyertes pályázat itt olvasható.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere a Transindex eredményváróján úgy fogalmazott, hogy számára az elindult folyamatok a fontosak. Kelemen Kinga kulturális menedzser szerint mindig van tér további együttműködésre és fejlődésre, a kulturális főváros projekt pedig önmagában sikernek számít. Teljes tudósításunk a kolozsvári esélylatolgató beszélgetésekről itt olvasható.

Mint ismert, Temesvár mellett Bukarest, Nagybánya és Kolozsvár került a döntőbe. Bukarest pályázatának központi témája társadalmi felelősségvállalás volt, Kolozsvár a városban élő különböző kultúrák közötti átjárás megteremtését tűzte ki célul, Nagybánya pedig a vendéglátás kultúrájára és a hagyományokra épülő pályázatot nyújtott be.

1985-ben Athén volt az első kulturális főváros. 2016-ban a spanyolországi Donostia-San Sebastián és a lengyelországi Wroclaw viseli a címet. 2021-ben összesen három kulturális fővárosa lesz Európának. Az egyik, már negyedik alkalommal, Görögországban lesz, a romániai versennyel egyidőben ott Eleusis, Kalamata és Rodos vetélkedik a címért. 2021-ben először egy EU-tagságra pályázó országban is neveznek ki kulturális fővárost, a montenegrói Herceg Novi és a szerbiai Újvidék került a döntőbe. 2007-ben, első romániai városként, Szeben viselhette a címet.

Másfajta beszéddel készült Temesvár polgármestere

Nicolae Robu temesvári polgármester nem számított arra, hogy városa megnyeri a címet, ezért – mint az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón elmondta – másfajta beszéddel készült. Köszönetet mondott a városban lakó nemzeti kisebbségeknek, az egyházak vezetőinek, az egyetemeknek, színházaknak, művészeti műhelyeknek.

„A neheze csak ezután jön, óriási felelősség Romániát képviselni. A következő 5 év arról szól majd, hogy felkészüljünk a 2012-es évre” – fogalmazott Robu. „Gratulálok Temesvár, gratulálok temesváriak, óriási megtiszteltetés számomra, hogy polgármesteretek lehetek” – zárta beszédét Nicolae Robu, aki nem feledkezett meg arról sem, hogy megvigasztalja a három vesztes várost.

Temesvár 48,5 millió eurós költségvetéssel számol az Európai Kulturális Főváros projektre, ezzel Bukarest után a második legnagyobb költségvetése volt a döntős romániai városok közül a Digi24 információi szerint. 2017-re hozzávetőlegesen az összeg 5,5 százalékát különítenék el, az elkülönített összeg pedig évről évre nőne 2021-ig. A teljes költségvetésből 20 millió euró a Temesvári Polgármesteri Hivatal, 5 millió euró a Temes Megyei Tanács hozzájárulása, a fennmaradó összeget európai uniós alapok és szponzorok segítségével fedeznék.

Temesvárnak több, mint 300 000 lakosa van és több, mint 40 000 egyetemista látogatja a város öt egyetemét. A városban 24 könyvtár, 19 mozi, 11 konferenciaterem, 14 kortárs művészeti galéria, hat színház, négy múzeum, egy Filharmónia és egy Opera, négy kulturális tér, 24 iskola működik. Több fesztivált is szerveznek itt, például a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót, az Európai Előadóművészeti Fesztivált, a Temesvári Jazz Fesztivált vagy a Plai Fesztivált. 

Kolozsvár alpolgármestere gratulált

Kolozsváron nagy várakozások előzték meg a döntést, és érthető csalódottsággal fogadták a nyertes bejelentését. "Nem Kolozsvár lesz 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa, de Kolozsvár volt és maradt Erdély Kulturális Fővárosa, a Kárpát medence kincses városa. Gratulálunk Temesvárnak, és mindenekfelett köszönetet mondunk mindazoknak a munkájáért, erőfeszítéséért, hozzájárulásáért, akik időt, energiát nem sajnálva, konfrontációkat is felvállalva segítették ezt a pályázatot" – írta Facebook-oldalára Horváth Anna alpolgármester.

Az RMDSZ-es elöljáró külön köszönetet mondott Hegedüs Csillának, aki az elmúlt három napban Bukarestben, az utolsó hajrában képviselte a kolozsvári szakértői csapat tagjaként a kolozsvári magyar közösséget. Mint ismert, a műemlékvédelmi szakember arról beszélt pénteken a zsűrinek, hogy Kolozsváron sérülnek a magyar közösség nyelvi jogai, és közelebb hozza egymáshoz a helyi közösségeket, ha a kincses város pályázata győz.

Kapcsolódók

Kimaradt?