Promóturnéval melegít három megyében a Csíki Jazz fesztivál

Július 22-24. között Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában koncertezik a Csíki Kamarazenekarral közösen a hónap végén rajtoló 2016-os Csíki Jazz Fesztivál beharangozó turnéjaként. Amint azt a szervezők a hétfői csíkszeredai sajtótájékoztatón bejelentették: a július 28-31. közötti Csíki Jazz fesztiválon több mint 60 neves fellépő művész várja a közönséget.

A világhírű gitárművész Snétberger Ferenc és a francia Michel Godard tubaművész a sztármeghívott duója a Csíki Jazz fesztivál idei kiadásának – jelentette be Szilágyi Nóra főszervező a Csíki Jazz fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján. Ők július 30-án 21 órától lépnek fel a Mikó-várban. Összesen 5 hangszeren fognak játszani, Godard ugyanis tubán, szerpenten és basszusgitáron is muzsikál majd.

A július 28-31. között zajló idei rendezvényt azonban egy három megállós beharangozó koncert előz meg, három megyében: július 22-én, pénteken Marosvásárhelyen, 23-án Sepsiszentgyörgyön, és vasárnap, 24-én Csíkszeredában a Hot Jazz Band együttes új felállása, a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra nevű csapat koncertezik. Marosvásárhelyen július 22-én a Kultúrpalotában, 23-án Sepsiszentgyörgyön a múzeumkertben, 24-én pedig a csíkszeredai Mikó-vár udvarán lépnek fel. 

Ez országos premier lesz ez, hiszen soha nem lépett fel még ez a formáció Romániában. A szervezők elmondták: kérésükre az együttes kivárta ezt az időpontot a romániai bemutatkozáshoz, sőt elhívták a bemutatkozó koncertre vendégzenekarnak a 17 tagú Csíki Kamarazenekart is, akik Csíkszeredát és a Jazzfesztivált képviselik majd a három helyszínen.
Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestraa hazai jazz-korszak, az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek emblematikus melódiái eredeti, korhű nagyzenekari formában adja majd elő, és a repertoár csupa sikerszámból áll, melyet a nagyközönség jól ismer – hangzott el.

Egésznapos programok a Csíki Jazzen

„Több mint 60 művész fog Csíkszeredába érkezni, a voltaképpen 5 napos fesztivál alatt, július 28-31 között” – emelte ki MirceaColceriu szervező. Mint mondta, a fesztivál az élvonalból hozza el a fellépőket, minden évben premierként a csíkszeredaiaknak. És mivel az interaktivitásra helyezik a szervezők a hangsúlyt, nagyon könnyű lesz őket megközelíteni, és beszélgetni velük.

A sajtótájékoztatón részt vett a fesztivál támogatóinak képviseletében Barti Tihamér (Hargita Megye Tanácsa), André Zsuzsa (Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala) és Ferencz Angéla is (Hargita Megyei Kulturális Központ). Mindhárman a közelgő Csíki Jazz fesztivál kínálatának rendkívüli színvonalát kiemelve biztatják a közönséget a részvételre. „A jazzfesztivál színvonala hozzájárul ahhoz, hogy Csíkszeredáról gondolkodjunk, hogy kulturális város, a jó koncerteken való részvétel pedig visszahat az életünkre, jobban érezzük magunkat – fogalmazott Ferencz Angéla.

Részletes programot és információkat a Csíki Jazz idei kiadásáról a fesztivál honlapján lehet találni.

Kapcsolódók

Kimaradt?