Örökségünk őrei tábor: Kalotaszentkirály száz év múlva

Élményekkel és szakmai tudással gazdagodott közel száz fiatal értékmentő az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének kulturális főosztálya által szervezett Örökségünk őrei kalotaszentkirályi táborában június 30. és július 3. között. A fiatalok az ismerkedés, barátságkötés mellett meghívott szakemberek által vezetett kommunikációs képzésen kreatív feladatok elvégzésével készülhettek az örökségvédelmi munkájuk folytatására.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke szerint sikeresen zárták a tábor első kiadását, a diákok lelkesedéssel végezték el a feladatokat, a terepmunka, helyi értékekkel való közvetlen foglalkozás hatékonynak bizonyult, és újabb lépést tettek a kulturális örökség megőrzéséért folytatott tevékenységükben. „A tábort jutalomként szerveztük meg az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezés résztvevőinek és az őket irányító pedagógusoknak. Munkájuknak, kitartásuknak köszönhetően az Örökségünk őrei mozgalommá nőtte ki magát, több mint 1000 érdeklődő kapcsolódott be a programba” – jelentette ki az ügyvezető alelnök. Hozzátette: „biztató volt látni a fiatalok érdeklődését a történelmi, kulturális örökséghez kapcsolódó témák, a hagyományok iránt. Rendkívül fontos, hogy bevonjuk a generációjukat az épített örökségünk, identitásunk megőrzéséért folytatott harcba, hiszen ezzel a magyar értékek fennmaradását is biztosítjuk.”

Kilenc iskolából összesen 89 diák és 11 kísérő tanár érkezett a táborba: Beszterce-Naszód, Hunyad és Fehér megye győztes csapatai mellett a Kolozsvári forduló öt iskolájának döntősei, valamint a kalotaszentkirályi iskola diákjai vettek részt. Július 1-jén a táborozók kommunikációs képzésen sajátíthatták el a szakmai lépéseket, nyolc csoportban, szakértő mentoraik segítségével oldották meg a Kalotaszentkirály 100 év múlva elnevezésű feladatot. Maksay Ágnes televíziós szekember, Péter Anna és Csép Gergő operatőrök, Krippán Kinga rádiós műsorvezető, valamint Benedek István és Tamás Ágnes kommunikációs szakemberek foglalkoztak a táborozó diákokkal. A fiatalok kreatívan oldották meg a feladatot, focilabdával kötöttek össze jövőt és múltat, bemutatták Pistika bácsi pincéjét, a Bánffy házat, és több, a helyi hagyományhoz köthető értéket. A falu bejárása után minden csoport rövid videóval, rádiós anyaggal és online kommunikációs tervvel népszerűsítette a kiválasztott helyi elemeket, emellett a csapatok saját arculatukat is megtervezték, valamint élménybeszámolók is készülnek a táborról.

„A tábor nekem eszméletlenül jól telt, rengeteg embert ismertem meg, és új barátokat szereztem.  A feladatok, amelyeket meg kellett oldanunk nagy kreativitást és csapatmunkát igényeltek. Elképesztő, hogy ilyen sokféle ember, ennyi korosztályból, különböző helyekről ilyen jól együtt tudott dolgozni, és még az eső meg a sokszor égető nap sem állított meg minket” – mesélte Farkas Anna, a János Zsigmond Unitárius Kollégium tízedik osztályos táborozója.

„Nagyon tetszett, főleg azért mert Kalotaszentkirályon volt megszervezve. Amellett, hogy jól éreztem magam, legfőképpen annak örültem, hogy megismerhettem ennyi új, kreatív személyiséget” – emlékezett vissza a táborra Bogdán Farkas, a János Zsigmond Unitárius Kollégium tízedik osztályos tanulója, majd hozzáfűzte: „nagyon jó ötlet volt csoportokra osztani bennünket, hiszen mindenki teljesen ismeretlen baráti körbe jutott. Kiderült, hogy a csapat összes tagja változatos személyiséggel rendelkezik, ami hasznos volt a különböző feladatok elvégzésénél. Önmagában a tábor, az örökségeink és a hagyományok megtartása mellett egy tökéletes esemény volt, hogy új baráti kapcsolatokra leljünk.”

Kapcsolódók

Kimaradt?