Bemutatták terveiket az RMDSZ Hunyad megyei jelöltjei

Szombaton rendkívüli küldöttgyűlésen mutatták be programjaikat az RMDSZ Hunyad megyei önkormányzati jelöltjei. A dévai Magyar Házban megtartott Megyei Küldöttgyűlést Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke és Kun-Gazda Kinga Viola, a Nőszervezet Hunyad megyei elnöke vezette, meghívottként felszólalt Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a Nőszervezet alelnöke.

Pogocsán Ferdinánd, az RMDSZ Dévai Szervezetének elnöke házigazdaként köszöntötte a jelenlevőket, majd Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a Nőszervezet alelnöke tolmácsolta Kelemen Hunor szövetségi elnök üzenetét. „Azért vagyunk ma itt, mert mindannyiunknak fontos az erdélyi magyar közösség, és ezen belül a szórványban élő magyaroknak a biztonsága" – emelte ki Hegedüs Csilla, majd hozzátette, itt, Hunyad megyében is az önkormányzati képviseletet vállalóknak három fontos célkitűzésért kell dolgozniuk. „Azt szeretnénk, ha fiataljaink itthon maradnának, ehhez pedig munkahelyekre és olyan életkörülményekre van szükség, amelyek megfelelnek annak, amit ők elképzelnek a jövőjükkel kapcsolatosan. Úgy vélem, ez az önkormányzati képviseletet vállalók első és legfontosabb feladata. Második kiemelt feladatuk itt, Hunyad megyében, hogy minden erejükkel támogassák a Téglás Gábor Elméleti Líceumban zajló munkát, hiszen példaértékű az, ami ebben az iskolában történik. Nem véletlen, hogy az Örökségünk őrei program innen indult vagy az, hogy itt született meg legújabb kezdeményezésünk ötlete is, hogy kolozsvári régészekkel, egyetemistákkal feltárjuk Hunyad megye Árpád-kori múltját. Ugyanakkor önkormányzati képviselőkként mindent meg kell tenni, hogy a családok jobb, emberibb körülmények között éljenek. Egyszerű és konkrét lépésekre van szükség, hogy itthon, Hunyad megyében, itthon, a szórványban is otthon érezzék magukat a magyarok" – hangsúlyozta Hegedüs Csilla.

„Igen, szórványban élünk, de ez nem szégyen és nem is hátrány. Kevesen vagyunk, de nem vagyunk kevesebbek, mint a székelyföldi vagy a bánsági, partiumi magyarok. Ha megnézzük Hunyad vármegye történelmét, akkor azt látjuk, volt még olyan időszak, amikor kevesebb volt a magyar ezen a vidéken, majd később olyan is volt, hogy több magyar élt itt. Én hiszem, hogy lesz még olyan, amikor többen leszünk magyarok itt, Hunyad megyében" – indította felszólalását Winkler Gyula EP-képviselő, aki a csapatmunka fontosságáról is beszélt. „Mindig dolgos, becsületes, felkészült embereket választottunk, hogy képviseljék közösségünket, így van ez most is. Sokat kell dolgozni a következő két hétben, hiszen egyenként gyűlnek össze a szavazatok. De ne feledjük, megyénk minden sarkában ott van a magyar kultúra nyoma, ezt kell nekünk megvédeni, ne adjunk elégtételt, hogy elfogytunk, feladtuk. Ez az idő még nem jött el, most is csak rajtunk múlik, hogy megmutassuk, van jövője a Hunyad megyei magyarságnak" – biztatta a jelenlévőket a megyei szervezet elnöke, aki emlékeztetett, vannak olyan döntések, történések, amelyeket nem tudnak befolyásolni. „De ha nem vagyunk ott, ahol a döntések megszületnek, akkor biztosan átnéznek a fejünk felett. Soha nem firtatták ennyit itt, Hunyad megyében, hogy hányan vagyunk magyarok, mintha azt remélnék, hogy az idei választáson megszabadulnak tőlünk. Ha nem vagyunk ott az önkormányzatban, nem tudjuk megvédeni a közösségünket" – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula.

Széll Lőrinc, az MKT elnöke beszédében rámutatott, hogy sokan azt gondolják, hogy teljesen mindegy, ki irányítja falujukat, városukat, megyéjüket. „Ott azonban, ahol rosszul mennek a dolgok, az emberek a saját bőrükön érezhetik korábbi döntésük következményeit. A következő napokban minél több választóval kell találkoznunk azért, hogy elmondjuk az embereknek, miért fontos elmenni szavazni és az RMDSZ-t választani" – mondta Széll Lőrinc, aki a megyei kampánystábot irányítja.

Benedekfi Dávid, az RMDSZ Lupényi Szervezetének elnöke, a megyei tanácsosi lista vezetője és a Szövetség lupényi polgármesterjelöltje a Nyárád vidékéről érkezett a Zsil-völgyébe. Felidézte, hogy Lupényban egy mandátum kimaradás után sikerült visszakerülni a helyi tanácsba, ez pedig annak is köszönhető, hogy jó RMDSZ-csapat alakult ki a Zsil-völgyi településen. Benedekfi Dávid, aki jelenleg is helyi tanácsos, elmondta, az elmúlt négy évben sikerült az egyensúly szerepét betölteni az önkormányzatban. „El lehet idén is érni az öt százalékot, a sok munka mellett viszont önbizalomra is szükség van. Jelenleg nemcsak a lupényi magyar, de a román közösség is változást szeretne. Mindenkit arra buzdítunk, hogy olyan lendülettel, mint ahogy mi Lupényban dolgozunk a kampányban, segítsenek, hogy nyerjük vissza a megyei tanácsosi helyünket és mondhassuk együtt, hogy sikerült" – zárta beszédét Benedekfi Dávid.

Pogocsán Ferdinánd, a dévai lista vezetője eddig is tagja volt a helyi tanácsnak. „Közösségi munkát addig lehet vállalni, amíg az ember örömét látja benne. Három pillér határozza meg munkánkat, az iskola, a templom és a család, hiszen ezek határozzák meg magyar identitásunkat is. Déván az idén is olyan jelöltlistát sikerült összeállítani, amelyen olyan emberek szerepelnek, akik örömmel mondtak igent a felkérésre.  Mindannyian bízunk abban, hogy két helyet is sikerül megszerezni a megyeszékhelyen. Vigyék el üzenetünket, hogy érdemes a tulipánra tenni a pecsétet, mert más nem képviseli érdekeinket" – fordult a küldöttekhez a dévai listavezető.

Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes, aki fontos szerepet tölt be a Hunyad megyei magyar oktatási rendszerben, közéleti feladatot is vállalt, az RMDSZ dévai és megyei listáján is szerepel tanácsosjelöltként. Elmondta, mint nő, mint anya és mint tanár buzdítást, bizalmat szeretne sugallni mindazoknak, akik közösségi munkát vállalnak, majd John W. Schlatter szavait idézte, „tanár vagyok és mindennap hálát adok Istennek ezért", kiemelve, hogy reméli, tanácsosként is megállja a helyét.
Burján Gergely, az RMDSZ egyik dévai alapítója, a megyei szervezet politikai alelnöke a Hunyad megyei tanácsosi jelölt-listán szerepel. „Helyhatósági választáskor a közösségre gondolok, egy jól  működő családként képzelem el a Hunyad megyei magyarságot, ahol mindenki tudja, hogy melyik családtagnak mi a szerepe. Idén alapvető célként tűztük ki, hogy megtartsuk a 2012-es helyhatósági választások eredményeit, viszont úgy érzem, lehetőségünk van arra, hogy túlteljesítsük ezt a célkitűzést.  A Dévai Magyar Ház például akkor jött létre, amikor négy tanácsosunk volt a helyi önkormányzatban" – mutatott rá az önkormányzati jelenlét fontosságára.

Kofity Zoltán, az RMDSZ Vajdahunyadi Szervezetének elnöke, a helyi tanácsosi lista vezetője felvállalta a polgármester-jelöltséget is a kohászvárosban. Felszólalását köszönettel indította a fiatal jelölt, aki az egyetem elvégzése után, nyolc évvel ezelőtt tért haza szülővárosába. „A közösségért végzett munka formált azzá, aki vagyok ma, és most jött el az ideje annak, hogy vállaljak egy ilyen megmérettetést. Sokszor mondják Vajdahunyadon, hogy szükségük van ránk, az RMDSZ-re a város közéletében, ez azt is mutatja, hogy  nemcsak értékes kulturális örökséget hordozunk, hanem van egy olyan többlet a közösségünkben, amelyet érdemes fenntartani, amelyért érdemes dolgozni" – fogalmazott.

Dr. Hajdú Gizella, az RMDSZ petrozsényi listavezetője több mint harminc éve dolgozik háziorvosként a Zsil-völgyében. „Úgy láttam, hogy a jelenlegi politikai helyzetben, szórványvidéken élve talán az a fontosabb, hogy aki képvisel, azt ismerjék az emberek. Engem szakmámból kifolyólag sokan ismernek, ezért is vállaltam a megmérettetést" – idézte fel a népszerű petrozsényi orvosnő, aki első alkalommal vállal közéleti szerepet.

Antal Amália, az RMDSZ  lupényi listáján a Nőszervezet és a civil szféra jelöltje, éppen ezért a civil szervezetek munkájának fontosságáról beszélt. „A döntéseket ma és most kell meghozni, a jelenben kell cselekedni, nem ér rá holnap tenni a jövőért. A mai döntések a következő generáció jólétét vagy a jólét hiányát alapozzák meg" –  hangsúlyozta a helyhatósági választás fontosságát Antal Amália.

Margai Zoltán, Bácsi fiatal listavezetője bizakodóan várja június 5-ét, a választás napját, annak ellenére, hogy a településen húsz éve nem volt magyar önkormányzati képviselő. „Nem kell félnünk attól, hogy nehéz lesz, kevesen vagyunk, de bízunk abban, hogy sikerülni fog. Bácsiban nem elég a magyarok szavazata, hanem a román lakosságot is meg kell szólítani" – fogalmazott az RMDSZ Bácsi Szervezetének elnöke.

A küldöttgyűlésen elhangzottak a római katolikus, a református, az unitárius és a magyar pünkösdi gyülekezetek vezetőinek üzenetei, amelyek közösségi szerepvállalásra és szavazásra buzdították híveiket. A gyűlés zárógondolatait Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója fogalmazta meg, aki tizenegy évvel ezelőtt érkezett Dévára, de azóta nemcsak a magyar oktatás, hanem a közösség jövőjének ügyét is magáénak érzi. Arra kérte a jelenlevőket, hogy június 5-én, a szavazás napján éljenek választási jogukkal, és válasszák a magyar közösség jelöltjeit.

 

Kimaradt?