Bródy Jánost is elhozza Koncz Zsuzsa a Szent László Napokra

A június 18–26. között esedékes nagyváradi Szent László Napok szervezőinek bőven vannak még meglepetéseik, ezek egy részébe pedig június 9-én, csütörtökön beavatták a sajtó képviselőit és rajtuk keresztül az újságolvasókat is.

Ezúttal is volt vendége a sajtótájékoztatónak, Zatykó Gyula főszervező a Vura Vinotéka képviselőit köszöntötte, Pálfi Noémi és Vura Ferenc pedig az általuk szervezett eseményekből nyújtott ízelítőt. Megtudhattuk, hogy az előző évekhez hasonlóan, idén jelen lesznek egy faházzal a borudvarban – több bortermelővel együtt –, a jó hangulat pedig változatlanul garantált.

A Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete a Bethlen Gábor Alap támogatásával rendhagyó táncos divatbemutatóval is csábítja majd a nagyérdeműt: június 24-én, pénteken 18 órától a nagyváradi vár nyári színházában a Csillagocska Néptáncegyüttes és Zenekar különböző erdélyi tájegységek viseletét, táncát és zenéjét mutatja be, miközben a várban kialakított kézművesvásárban kínált népművészeti elemeket felvonultató ruhákat pedig a borbarátnők mutatják be. A szép ruhák után a jó borok kerülnek terítékre az érdeklődők a Sauska pincészet nedűivel ismerkedhetnek meg, lesznek tokaji fehérborok és villányi vörösborok, mint Pálfi Noémi hangsúlyozta, a pezsgőtől a testes vörös borokig.

Nem volt nehéz kitalálni, hogy ki lesz Koncz Zsuzsa meglepetésvendége a június 26-ai, vasárnapi zárókoncerten, az nyert, aki Bródy Jánosra tippelt – árulta el Zatykó Gyula.

Az előző években is középpontban volt Szent László és kora, most sem lesz ez másképp – közölte Nagy József Barna programszervező. Június 23-án a nagyváradi várban neves szakemberek értekeznek Várad alapítójáról. Dr. Pósán László egyetemi tanár (Debreceni Egyetem, Történelmi Intézet) Szent László és a lovagi kultusz címmel, dr. Györkös Attila egyetemi adjunktus (Debreceni Egyetem, Történelmi Intézet) Szent László, az európai uralkodó címmel, Porsztner Kitti régész (Nagyvárad) Szent László váradi székesegyháza a 14–16. században címmel tart majd előadást. Moderátorok: dr. Szendrei Ákos történész, (Debreceni Egyetem) és dr. Szilágyi Ferenc geográfus, (Partiumi Keresztény Egyetem). „Ezek az előadások azért is érdekesek, mivel időben nagyon messze vagyunk Szent László korától, így ma már igen kevesen tudják, hogy kora Európájának milyen kiemelkedő, ismert alakja volt a lovagkirály” – fogalmazott Nagy József Barna.

A közelmúlt történelmének egy szelete is feltárul majd azok előtt, akik a június 24-én, pénteken betérnek a várba. 10 órától Nagyvárad kövei: előadás a város ipartörténetéről, téglagyártásáról dr. Fleisz János történész tart előadást, az érdeklődők pedig egészen estig megtekinthetik Komáromi Ernő nagyváradi pecsétes téglagyűjteményét. Ezek egytől-egyig váradi épületekből származó, nagyváradi téglagyárak pecsétjeit viselő téglák.

Tóth László eközben kaktuszgyűjteményét hozza ki aznap a várba, 10 és 19 óra között a kézművesudvarban nem csak megtekinteni lehet ezeket, hanem eladásra is kínálja majd a szebbnél szebb növényeket.

A kézművesudvar többi szereplőjéről Varga Korpos Dalma mesélt az egybegyűlt újságíróknak. Mint azt már megszokhattuk, a gagyit, a bóvlit máshol kell keresni, még elvétve sem jutnak át a várkapun. Átjutnak viszont az igényes, autentikus kézműves tárgyak, a 45 kiválasztott, Hargita, Maros, Szilágy, Arad, Szatmár megyéből, illetve Váradról és az Érmellékről érkező kézműves bábokat, hangszereket, kerámiákat, hagyományos elemeket felvonultató ruhákat, illetve más népművészeti termékeket kínálnak majd, és természetesen idén is sok mester tart bemutatót, így láthatjuk, hogyan készülnek az eladásra kínált portékák.

Az idei Szent László Napok egyik fő kuriózumáról is szó esett: támogatói karkötők révén interaktív módon mindenki kicsit magáénak érezheti majd Nagyvárad kulturális fesztiválját. Három típusú karkötő közül lehet választani: lesz lila színű (30 lej), narancssárga (20 lej) és zöld (10 lej). Egy kis szerencsével pedig értékes nyeremények is várják a karkötős résztvevőket: a lila karkötőt választók között egy kerékpárt, a narancssárgát vásárlók között egy magyarországi wellness-hétvégét sorsolnak ki, a zöld karkötők tulajdonosainak egyike pedig kétszemélyes belépőt nyer a kolozsvári Untold fesztivál augusztus 4-ei, csütörtöki napjára.

Ahogy anyagi erőforrások, úgy önkéntesek nélkül sem lenne Szent László Napok, immár negyedik éve számíthatnak rájuk. „Szinte mindenben kiveszik a részük, a helyszín felépítésétől az utolsó csavar kicsavarásáig” – ecsetelte Székely Betty, az önkéntesek koordinátora. Elmondta, bár többnyire fiatalokról van szó, az idősebb korosztály is szívesen segédkezik. Idén már harminc önkéntes biztosan besegít a hatalmas munkába, de természetesen továbbra is lehet jelentkezni. Aki szívesen önkénteskedne a Szent László Napokon, az az esemény Facebook-oldalán üzenetben jelezheti szándékát, a szervezők pedig felveszik vele a kapcsolatot.

Ugyanott lehet ízelítőt kapni a várható rendezvényekről, mint ahogy a Szentlaszlonapok.ro honlapon is napról napra több esemény, kuriózum érhető el.

Mint beigazolódott, jó naponta visszatérni ezekre a platformokra, hiszen egy esemény programja sose tekinthető kőbe vésettnek, máris történt egy kis változás, az eredetileg beharangozottal eltérően a bolíviai börtönöket megjárt Tóásó Előddel végül június 25-én, szombaton 14 órától találkozhatnak a váradiak, ő pedig Marossy Géza rendező kérdéseire mesél majd arról a nehéz hetven hónapról.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy szépen fogynak az ingyenes belépők a június 20-ai nyitógálára, amelyen a Muzsikás együttes és Petrás Mária A mi népzenénk című közös előadásával lép fel.

Ugyanakkor június 10-étől, péntektől hétköznaponként 16 és 18 óra között a Szent László Egyesület nagyváradi várban kialakított irodájában (I épület, jobbra az első ajtó) is lehet igényelni az ingyenes meghívót a június 18–26. között negyedik alkalommal megszervezett Szent László Napok nyitógálájára. Továbbra is várják ugyanakkor az érdeklődőket a Fő (Republicii) utca 45/1 szám alatt is, ahol hétköznaponként 9 és 16 óra között lehet átvenni belépőket. Érdeklődni a 0259/220-126-os telefonszámon lehet.

Mindenkit vár a nagyváradi vár!

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?