Visszavár a vár: június 18–26. között tartják a negyedik Szent László Napokat

Kilenc napos lesz idén Nagyvárad városünnepe. Zatykó Gyula főszervező, Mihálka Melinda és Nagy József Barna programfelelős, valamint Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke az emeleti konferenciateremben számolt be az idei fesztivál újdonságairól, érdekességeiről.

„Tavaly meghódítottuk a várat, idén be is költözünk” – akár ez is lehetne a mottója az idei Szent László Napoknak, a Nagyváradi Magyar Napokat szervező Szent László Egyesületnek ugyanis irodát biztosít a gyönyörűen felújított középkori várban a város önkormányzata. Ennek az I. épület földszintjén található helyiségnek a nem hivatalos avatójával rajtolt el a 2016. június 18–26. között immár negyedik alkalommal megszervezett Szent László Napok csütörtöki sajtótájékoztatója.

Zatykó Gyula főszervező, Mihálka Melinda és Nagy József Barna programfelelős, valamint Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke az emeleti konferenciateremben számolt be az idei fesztivál újdonságairól, érdekességeiről.

Nagyobb tér, hosszabb időtartam

Visszavár a vár – ezzel a szlogennel várnak minden érdeklődőt az idén kilencnaposra bővített eseményre, aminek a váradi vár ad immár másodjára otthon. Jóval nagyobb tér áll viszont a rendelkezésre, hiszen tavaly júniusban a felújítási munkálatok miatt még egy számot tevő rész le volt zárva, most viszont már a teljes várudvart birtokba vehetik a Szent László Napok. A bő kétharmadával kibővült teret pedig több esemény „lakja majd be”, és az időtartam is bővül, hiszen idén először tart kilenc napig a fesztivál. Ugyan az utolsó hétvégére járatják majd csúcsra az eseményt, 18-ától kezdődően addig is naponta lesznek – többnyire kulturális – programok.

Kerékpártúra határok nélkül

Már megszokottá vált, hogy a szervezők és a hozzájuk csatlakozók az esemény nyitányára két kerékre pattannak. A jelige: Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül. A kerékpárutak építésének szükségességére, a környezettudatosságra, valamint a sportolás fontosságára hívják fel a figyelmet a biciklitúra résztvevői, és az esemény egyúttal főhajtás is a lovagkirály előtt, illetve a trianoni határ túloldalán élők körében is népszerűsíti Várad egyik legnagyobb kulturális eseményét. Minél több család jelentkezését várják, bárki nyakába veheti az oda-vissza alig negyven kilométeres távot. Újdonság, hogy idén június 19-én, vasárnap tartják a határok nélküli kerékpártúrát, hogy az elmúlt évekhez képest senkinek se szabhasson határt az, hogy iskolába vagy munkába kell menni.

Munkára fel, váradiak!

Hagyománynak számít a város szebbé-tisztábbá tételére irányuló akció: idén ennek keretében a Rulikowsky-temető sírjait teszik rendbe június 18-án az önkéntes munkára kapható váradiak. Az eseménysorozat keretében legalább egyszer – de igény szerint többször is – sétát szerveznek a sírkertben, amelynek során az érdeklődők megtudhatják, hol nyugszanak olyan híres, Váradhoz kötődő személyiségek, mint Rulikowsky Kázmér, Sulyok István, Tabéri Géza vagy Rimmler Károly.

Republic, Intim Torna Illegál, Koncz Zsuzsa és egy titokzatos fellépő

A kézművesvásár, a honfoglalás-kori jurta, a solymászbemutató, az örömfőzés, a várlátogatás (román és magyar nyelven) mind-mind hozzátartoznak a Szent László Napok hangulatához, mint ahogy a minőségi könnyűzene is. Ebből idén sem lesz hiány, olyan fellépők szórakoztatják majd többek között a nagyérdeműt, mint Pribojszki Mátyás Band, a Milagro Santana Tribute Band, a Facebook közösségi portálon már be is jelentett Ismerős Arcok, a Republic vagy az Intim Torna Illegál, a záró est meghívottját pedig bizonyára senkinek sem kell bemutatni, a Szent László Napok színpadán Koncz Zsuzsa varázsolja majd el az összeseregletteket – egy hasonlóan neves előadót is hoz magával, de az illető kiléte egyelőre titok, egy későbbi sajtótájékoztatón jelentik majd be az esemény szervezői.

De addig is érdemes figyelemmel követni a Szent László Napok honlapját , illetve Facebook-oldalát , hiszen szinte naponta jelennek majd meg új események, érdekes információk.

 

 

Kimaradt?