Egy hónap múlva rajtol a Szent László Napok

Június 18-án gyalogtúrával rajtol el az immár negyedik ízben megszervezett nagyváradi városünnep.

Mint Zatykó Gyula főszervező elmondta, a Szent László Napok részeként ismét gyalogtúrát, várköltöztető szerepjátékot szerveznek Biharról Nagyváradra. „Igyekszünk lélekben közel kerülni Szent László király korához, amelyben a neves bihari erősség hivatalait, intézményeit, mozgatható javait, csapatait, személyzetét és állatállományát az új kihívásoknak megfelelő Körös menti várba helyezték át” – hangsúlyozta. Mint részletezte, az indulás Biharról lesz, ám igény esetén Nagyváradról mikrobusz indul a kanonok sorról, június 18-án, szombaton, 8 órakor. Terv: kiutazás Biharra majd 8.30-kor kezdetét veszi a program a Földvárban. Érdeklődni, bejelentkezni a 0259-220.126-os telefonszámon, illetve a nagyvarad@szentlaszlonapok.ro címen lehet.

Két nappal később, június 20-án elrajtol a koncertkavalkád is, a nívós zenei események sorát – akárcsak az előző években – a nyitógála indítja, amelyen az ünnepi beszédeket követően a Muzsikás együttes és Petrás Mária lép a nagyváradi filharmónia színpadára, A mi népzenénk című közös koncertjük pedig méltó kezdete lesz a 4. Szent László Napoknak. Mihálka Melinda eseményszervező kiemelte, mivel a filharmónia befogadóképessége korlátozott, belépni csak meghívóval lehet majd, ezeket május 18. és június 7. között a Fő (Republicii) 45/1 szám alatt lehet igényelni 9 és 16 óra között, június 7-től pedig a várbeli irodában (I épület, földszint) is fel lehet venni 15 és 17 óra között. Érdeklődni szintén a 0259-220.126-os telefonszámon lehet.

A nyitógálát természetesen idén is koszorúzás előzi meg, az érdeklődők fejet hajtanak Szent László szobra előtt, majd elhelyezik a megemlékezés koszorúit. Mint Török Sándor programfelelős kiemelte, nem lesz felhajtás, nem lesznek beszédek, a résztvevők megkoszorúzzák a lovagkirály szobrát, „hiszen mi is lenne méltóbb cselekedet ennél”.

Szintén ő számolt be arról is, hogy Színház az egész világ cím alatt beszélgetést szerveznek június 22-én a várban, az érdeklődőknek Szabó József Odzsa Írországban élő, nagyváradi származású rendező és Miske László szintén váradi származású színész, aki jelenleg a debreceni teátrumban játszik, enged majd betekintést a színpadi és a kulisszák mögötti életbe. Megtudhatjuk például, hogy milyen volt annó a Pece-parti Párizs deszkáin rendezni/játszani, miért hagyták itt a várost, és még számos kuriózum, anekdota elhangzik majd, Török Sándor pedig meglepetés-vendégekkel is készül.

Idén is lesz Magyar ízek kóstolója – Össznépi örömfőzés, amire máris jelentkezhetnek mindazok, akik bizonyítanák gasztronómiai rátermettségüket. Szabályok nincsenek, de a szervezők szeretnék elérni, hogy minél több étek idézné Szent László korát, vagy minél többen használnának olyan hozzávalókat, fűszereket, amelyek a középkorban is elérhetőek voltak. Érdeklődni és jelentkezni Búzás Annamáriánál lehet a buzasannamari@gmail.com címen vagy 0732-153.603-as telefonszámon.

A Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete szervezésében pedig rendhagyó táncos divatbemutató is csábítja majd a nagyérdeműt: június 24-én, pénteken 18 órától a nagyváradi vár kisszínpadán a Csillagocska Néptáncegyüttes és Zenekar különböző erdélyi tájegységek viseletét, táncát és zenéjét mutatja be, miközben neves erdélyi népművészeti ruhatervezők ma is viselhető darabjaiban gyönyörködhetnek az érdeklődők. A ruhakölteményeket a Borbarátnők mutatják be – avatott be a részletekbe Tőtős Zsuzsa programfelelős. Hozzátette: a szép ruhák után a jó borok kerülnek terítékre az érdeklődők a Sauska pincészet nedűivel ismerkedhetnek meg.

Rengeteg más családbarát rendezvény várja majd június 18. és 26. között a várba kilátogató váradiakat és vendégeiket, és – mint ahogy Zatykó Gyula főszervező is ismételten felhívta a figyelmet – az esemény honlapja  folyamatosan frissül, érdemes naponta böngészni a programpontokat.

               

 

Kimaradt?