Szent György Napok: óriási tömeg bulizott Sepsiszentgyörgy új főterén

Az idei Szent György Napok 268 tervezett programjából mindössze egy sportesemény maradt el, minden más esemény megvalósult – összegzett hétfőn a városnapokat kiértékelő sajtótájékoztatón Erdély András. A 25. Szent György Napok szóvivője szerint a nyolcnapos rendezvény összköltségvetése 1,2 millió lej volt, amiből 700.000 lejt biztosított a sepsiszentgyörgyi önkormányzata, a többit támogatásokból, bérekből és jegybevételből kitermelte a rendezvény.

Több pénz, több ember

Erdély András szerint a városnapok kulturális hetének megszervezésére tavalyhoz képest 25 százalékkal több pénzt szántak, illetve az alternatív zenéknek és művészeteknek helyt adó kARTa Session rendezvénysorozatra tavalyhoz képest kétszer több pénzt biztosítottak. Hozzátette: az idei Szent György Napokon a szervezőket és fellépőket összevetve összesen közel 4000 személy dolgozott.

A városnapok szóvivője arra is rámutatott, hogy Sepsiszentgyörgy új főtere négyszer nagyobb tömeget tud befogadni, mint a régi tér, ugyanakkor az új főtér kényelmesebb, szellősebb rendezvényhelyszínnek is bizonyult. Bár a városnapok szervezői nem bocsátkoztak becslésekbe, de elmondták, hogy az idei sztármeghívott Bonnie Tyler és az LGT tagjaiból álló Zenevonat együttes zenészei, egymástól függetlenül, 40.000-re becsülték a vasárnap esti zárókoncertek résztvevőinek számát.

Bonnie Tyler imádta Sepsiszentgyörgyön

A hétfőn délelőtt Maksán tartott kiértékelő sajtótájékoztatón jelen volt Bonnie Tyler, aki kifejtette: nagyon szerette sepsiszentgyörgyi fellépését, hiszen a színpadról letekintve az volt az érzése, hogy a egész város lakossága jelen van a téren, ez hatalmas energiát adott számára. Bonnie Tyler értékelte, hogy a sepsiszentgyörgyi közönség vele együtt énekelte slágereit, de a gyerekeknek is ismerős volt a Holding out for the hero című dala, amelyet a Shrek rajzfilmből ismertek.

Bonnie Tyler mesélt karrierje kezdetéről, amikor még helyi klubokban zenélt, míg 1976-ban felfedezték és felívelt a pályája. Elmondása szerint jellegzetes rekedtes hangszíne egy hangszálműtét következtében alakult ki, amikor 6 hétig el volt tiltva a beszélgetéstől, de nem bírta ki szó nélkül. Ezt követően „női Rod Stewart-ként ”vált ismertté és írta meg legnépszerűbb dalait.  Bonnie Tyler jelenleg részben Portugáliában, részben Walesben él, kéthetente fesztiválokon koncertezik, de idén több országot érintő turnéra is indul.

Kár, hogy szétvált a Bor(udvar) és a Kultúr(kert)

Sztakics Éva alpolgármester a városnapok záró sajtótájékoztatóján kifejtette: jól esett visszatekinteni az elmúlt 25 évre, és felidézni, hogy milyen gondolat mentén szervezték első alkalommal a Szent György Napokat, vagyis, hogy a 90-es évek elején a marosvásárhelyi eseményeket követően az akkori sepsiszentgyörgyi városvezetés meg akarta mutatni, hogy tudnak szervezni olyan rendezvényt, ahol magyarok és románok együtt tudnak ünnepelni, közösen tudnak alkotni.

Sztakics Éva arra is rámutatott, hogy a városnapok szervezésénél figyelembe vették a lakosságtól érkezett visszajelzéseket, ezért sikerült letisztult rendezvényt szervezni. Az alpolgármester az idei városnapok hiányosságaként említette, hogy a Székely Nemzeti Múzeum udvarán berendezett Kultúrkert nem találta meg közönségét, néptelen volt, hiányzott onnan a Borudvar is, kár volt ezt a kettőt szétválasztani, mivel eddig jól kiegészítették egymást.

Jövőre nem fordíthatnak hátat Szent Györgynek

Sztakics Éva ugyanakkor úgy értékelte, hogy a főtéri nagyszínpad is jó helyen volt, és kérték ugyan, de műszaki okok miatt idén nem sikerült megoldani, hogy a Szent György szobor ne legyen elrejtve a színpad mögött, a következő években a színpadtechnikát szolgáltatóknak oda kell figyelniük, hogy a város szimbólumának számító szobor legyen része a színpadképnek.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?