Táncművészek veszik birtokba az Ecsetgyárat

Újra táncművészek veszik birtokba az Ecsetgyárat, ahol ezen a héten zajlik a Vis-à-vis kortárs táncfesztivál negyedik kiadása. A rendezvény során megtekinthető négy, Magyarországról érkezett  táncelőadás mindegyike kolozsvári premiernek számít. A budapesti művészek bemutatkozása kiegészül a GroundFloor Group legújabb, Parental Ctrl című előadásával. Az előadások helyszíne a kortárs művészeti központként immár több mint hat éve működő Ecsetgyár első emeleti stúdióterme, kezdés szerdától szombatig, minden este 7 órakor.

Juhász Kata és társulata a Bemelegítés című előadással érkezik a fesztiválra. A budapesti táncos-koreográfust és csapatát aligha kell bemutatnunk. Több munkája is látható volt Kolozsváron, legutóbb a Szoborrá avatom című, egyén és hatalom viszonyát feszegető táncszóló két zseniális zenésszel, vagy korábban a Lulu, amely éppúgy mély benyomást hagyott a nézőkben, mint kivételes érzékenységű alkotás, a Like me, like me, illetve a Bulgakov kávézó emeletén óriási sikert aratott Café de la Danse. A most látható Bemelegítés három táncos improvizáción és közönséggel való interaktivitáson alapuló közös játéka, amely középiskolások számára, de természetesen nem csak nekik készült, és amely szerdán, január 27-én este 7 órai kezdettel tekinthető meg.

A budapesti L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület évtizedes múlttal, szervezői és alkotói tevékenységgel büszkélkedő, táncosokat és koreográfusokat tömörítő érdekképviseleti és produkciós szervezet, amely két előadással mutatkozik be Kolozsváron. Pénteken, Január 29-én este 7 órai kezdettel egy este látható két produkció, Kovács Emese (L1-rezidens 2016) Ez a dolog itt komplex (és eladható) szólója és Ladjánszki Márta (az L1 Egyesület művészeti alelnöke) UNTITLED - a meditation in one act című előadása. Mindkét előadás zenei anyagát szintén L1-tagok, Horváth Ádám Márton illetve Varga Zsolt (az L1 Egyesület elnöke) jegyzik.

Szombaton, Január 30-án délelőtt 1o órától Ladjánszki Márta alkotói műhelytitkaiba leshetünk be egy korábbi, JOSHA – arckép című produkciója kapcsán. A három órás workshop során a koreorgáfus bevezeti a résztvevőket az előadás alkotásának titkaiba, illetve lehetőség nyílik a gyakorlatban is megtapasztalni munkamódszerét, alkotói világát. A workshop közvetett témája a meztelen test a színpadon. A részvétel ingyenes, viszont előzetes jelentkezést igényel. 

Góbi Rita, az újvidéki születésű, Budapesten élő táncművész másodszor szerepel a Vis-à-vis programjában. Az általa vezetett társulat produkcióinak formanyelvét a sokszínűség jellemzi, az előadók képzett táncosok, zenészek, énekesek, színészek, filmesek, designerek és artisták. Az előadások sajátos színfoltjai a budapesti táncéletnek, mozgásanyaguk és látványviláguk expresszív, amelyet extravagáns, szoborszerű, díszletnek is beillő jelmezek, erős színek, ingergazdag ruhák és sminkek jellemeznek. A Ne hisztizz! című előadásban Góbi Rita táncpartnere Szegő Dávid dobos és nem utolsó sorban a hangszere. Az előadás kezdési időpontja szombat, január 30. este 7 óra.

A Vis-à-vis-t szervező GroundFloor Group Parental Ctrl című produkcióját fiatal kolozsvári művészek hozták létre Sinkó Ferenc rendező vezetésével. Az Y generációról és szüleikről, a virtuálfüggőségről és valóságból való menekülésről, a generációk közti kötődések és szakadások elkerülhetetlenségéről szóló koncert-előadást 2015. november 1-jén mutatták be, és a Vis-à-vis keretében csütörtökön, január 28-án este 7 órától látható. Előadók és alkotók: Bodoki-Halmen Kata, Ötvös Kinga, Sipos Krisztina.

A Vis-à-vis keretében meghívott magyarországi előadások kolozsvári vendégjátékát a magyarországi Emberi Erőforrás Minisztérium és Nemzeti Kulturális Alap valamint a Communitas Alapítvány támogatta. Az előadásokról részletes, videókkal és fotókkal tűzdelt háromnyelvű ismertetőt tartalmaz a GroundFloor Group weboldala. Ugyanitt érdemes jegyet foglalni az előadásokra, 15 és 10 lejes, illetve támogatói jegyek esetén 20 és 12 lejes áron.

Az előadások helyszíne az Ecsetgyár első emeleti stúdióterme.

Kimaradt?