Kristjan Järvi lesz a bukaresti rádiózenekari fesztivál tiszteletbeli igazgatója

Kristjan Järvi karmestert nevezték ki az európai rádiózenekarok idei bukaresti fesztiváljának (RadiRo) tiszteletbeli igazgatójává - közölte pénteken a közszolgálati rádió.

A Román Rádió által 2012-ben RadiRo néven életre hívott, kétévente megrendezett fesztivált idén szeptember 23. és október 1. között szervezik meg harmadik alkalommal. 2012-ben Christian Zaccharias, 2014-ben pedig Cristian Mandeal karmester töltötte be a tiszteletbeli igazgatói tisztséget.

Kristjan Järvi Németország legrégibb rádiózenekarával, a lipcsei együttessel fog két koncertet adni a román fővárosban a III. RadiRo-n.

Järvi, aki a 2012-2013-as évad óta a Lipcsei Rádiózenekar vezető karmestere, megtisztelőnek nevezte a felkérést. Úgy vélte, szükségük van a rádiózenekaroknak egy ilyen fesztiválra, mert ezeknek a zenei együtteseknek rendeltetésük szerint sajátos repertoárjuk és arculatuk van, ami megkülönbözteti őket a többi zenekartól.

Ovidiu Miculescu, a Román Rádió vezérigazgatója szerint az észt dirigens a sikeres és dinamikus karmesterek nemzedékéhez tartozik, aki képes azonosulni egy ilyen fiatal fesztivállal.

A RadiRo Románia második legfontosabb klasszikus zenei eseményévé akar válni a nagy hagyománnyal rendelkező George Enescu Fesztivál után, amelyet szintén kétévente szerveznek meg a román fővárosban.

A RadiRo korábbi fesztiváljain Bukarestben vendégszerepelt mások mellett a finn, a prágai, a stuttgarti és a francia rádiózenekar.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?