Neves művészek lépnek fel a bukaresti George Enescu fesztiválon

A George Enescu klasszikus zenei nemzetközi fesztiválra készülődik Bukarest. A vasárnap kezdődő és szeptember 20-ig tartó fesztivál kiegészítő rendezvényeinek egy része már elkezdődött. A szervezők az idén lehetővé teszik, hogy szabadtéren is hallható legyen a koncertek egy része, ugyanis a bérletek és a jegyek nagy többsége már az év elején rekordidő alatt elkelt. 

A fesztivál nyitókoncertjén a Román Ifjúsági Zenekar Kristjan Jarvi vezényletével lép a közönség elé. Sarah Chang hegedűművész Sibelius d-moll hegedűversenyét szólaltatja meg, majd a koncert második részében Carl Orff népszerű Carmina Buranája csendül fel. A művet előadja Jennifer O'Loughlin szoprán, Max Emanuel Cencic kontratenor és Molnár Levente bariton.

A kétévente megrendezett fesztivál egyik kiemelkedő eseménye a Berlini Filharmonikusok koncertje, akik először lépnek fel Bukarestben. A világ egyik legjobb zenekaraként számon tartott együttes meghívását tizenöt éves egyeztetések előzték meg - közölték a szervezők. A berliniek Sir Simon Rattle vezényletével szeptember 3-án adnak koncertet, amelyen Britten és Sosztakovics műveit szólaltatják meg.

Az 1958-ban alapított fesztiválon 2500 külföldi és 500 romániai művész lép fel 22 nap alatt 58 koncerten. Ezen kívül az úgynevezett fesztiváltéren több szabadtéri koncertet tartanak többnyire fiatal román tehetséges zenészek fellépésével, táncszínházi produkciók és kiállítások is lesznek. A szervezők szerint a fesztivál átlagban 20 ezer külföldi turistát vonz.

Fellépnek többek között a Zubin Mehta vezette Izraeli Filharmonikusok, a drezdai Staatskapelle zenekara Christian Thielemann vezetésével. Koncertet adnak egyebek mellett a San Franciscó-i és a londoni szimfonikus zenekarok, fellép a Szentpétervári Filharmónia, a Bajor Állami Operaház zenekara. Koncertet adnak a Bécsi Filharmonikusok, a Monte Carló-i Filharmonikusok, a Liverpooli Királyi Filharmonikusok, az amszterdami Concertgebouw zenekara, a Párizsi Kamarazenekar, a Felvilágosodás Korának Zenekara, valamint a Salzburgi Mozarteum Zenekar.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?