A világ legjobb zenekarai játszanak az Enescu-fesztiválon

A világ legjobb zenekarai és művészei vesznek részt 2015-ben is a George Enescu komolyzenei fesztiválon, ahol első alkalommal lépnek fel a Berlini Filharmonikusok - közölték kedden egy sajtótájékoztatón a szervezők.

Az augusztus 30. és szeptember 20. között rendezendő, két évente megtartott fesztiválra mintegy 2500 művészt várnak a román fővárosba, ahol huszonkét nap alatt 58 koncert, valamint egyéb szabadtéri zenei programok lesznek.

A 35 millió lej költségvetésű fesztivál legnagyobb újdonsága, hogy első romániai koncertjüket tartják a Berlini Filharmonikusok, akik Sir Simon Rattle vezetésével lépnek fel 2015. szeptember 3-án a bukaresti Sala Palatuluiban. Szintén először lép fel a fesztiválon a San Francisco Symphony zenekar. A visszatérő együttesek között lesz az amszterdami Concertgebouw zenekara, valamint a Zubin Mehta által vezényelt Izraeli Filharmonikusok.

A fesztivál közönsége hallhatja még a Bécsi Filharmonikusokat, a Bajor Állami Operaház zenekarát, a Christian Thielemann vezetésével a Drezdai Staatskapellét, a London Symphony Orchestrát, a Szentpétervári és a Monte Carló-i Filharmónia zenekarát. Közönség elé lép még mások mellett a The King's Consort és A Felvilágosodás Korának Zenekara.

 A közönség olyan neves karmestereket láthat, mint Vaszilij Petrenko, Semyon Bychkov, Dmitrij Sitkovetszkij, Ion Marin, Jurij Temirkanov, Andris Nelsons és Richard Egarr. Jelen lesz Bukarestben többek között Juja Wang, Christian Zacharias, Murray Perahia zongora-, David Grimal hegedű-, Gautier Capucon cselló-, valamint Anja Harteros és Rene Pape énekművész.

A fesztivált 1958-ban alapították George Enescu román zeneszerző (1881-1955) tiszteletére, majd a kommunista rendszer 1971-ben megszüntette és csak Nicolae Ceausescu diktátor halála (1989) után indulhatott újra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?