A klasszikus zene fővárosa lesz egy hónapig Bukarest

A klasszikus zene nemzetközi találkozópontjává válik a jövő hónapban Bukarest: szeptember 1. és 28. között rendezik meg a George Enescu Fesztivált, amelyen a világ legkeresettebb zenekarai, karmesterei és szólistái adnak koncerteket.

A kétévente megtartott fesztivál vezetősége idén úgy határozott, hogy a költségek csökkentése érdekében nem hirdeti meg a fesztivállal egy időben a George Enescu nemzetközi versenyt, azt jövőre szervezik meg.

A takarékoskodás azonban nem nyomta rá a bélyegét a mintegy 35 millió lej költségvetésű fesztivál programjára. Összesen 150 koncertet, mesterkurzust és egyéb kulturális rendezvényt tartanak Bukarestben, illetve Románia több városában. A fesztivál legtöbb koncertje az idén is a fővárosban lesz két fő helyszínen, az Atheneumban, amely a bukaresti George Enescu Filharmónia székhelye is, valamint a kommunizmus idején épült Sala Palatului kulturális központ termeiben.

A szervezők közlése szerint az idei fesztiválra olyan neves zenei együttesek térnek vissza, mint az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra, amelynek két bukaresti koncertjén Mariss Jansons fog vezényelni, valamint a berlini Staatskapelle Daniel Barenboim vezetésével. A római Santa Cecilia Akadémia zenekara és kórusa Antonio Pappano vezényletével Verdi Rekviemjét is megszólaltja, ezen a koncerten a világhírű René Pape basszus és Johan Botha tenor is fellép.

Először fog játszani a fesztiválon a berlini rádiózenekar, amely román és külföldi operaénekesekkel együtt előadja Richard Wagner tetralógiáját a bukaresti operaházban. Szintén először vesz részt a fesztiválon a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar, az Orosz Nemzeti Filharmonikusok, valamint a Camerata Salzburg.

Kimaradt?