Százhúszezer nézője volt a George Enescu Fesztiválnak

Mintegy százhúszezer nézője volt a XXI. George Enescu Fesztiválnak, ugyanis a szervezők ennyi jegyet adtak el, ebből húszezer jegyet külföldről vásároltak meg - közölték a klasszikus zenei fesztivál szervezői, akiket az Agerpres hírügynökség idézett vasárnap.

Az Enescu-fesztivál szombaton este ért véget a londoni Royal Philharmonic Orchestra koncertjével, amelyen Cristian Mandeal román karmester vezényelt. Az utolsó napon került sor az amerikai Murray Perahia világhírű zongorista egyéni koncertjére is.

A szervezők által közölt első összegző adatok szerint a szeptember 1. és 28. között lezajlott, mintegy 150 koncertet és egyéb kiegészítő rendezvényt tartalmazó fesztivál költségvetése összesen 39 millió lej volt, amiből 35 millió lejt tett ki a román állami támogatás, a többi négymillió lej a támogatóktól, valamint a jegyeladásból származik. A fesztiválon mintegy háromezer külföldi művész vett részt, Romániából összesen ezerötszáz művésznek tapsolhatott a közönség.

Daniel Barbu kulturális miniszter a szombat esti koncert előtt megerősítette, hogy az Enescu-fesztivál következő kiadását megtartják 2015-ben. Bejelentette, hogy a nyitókoncerten Sir Simon Rattle vezényletével a Berlini Filharmonikusok lépnek majd fel.

Korábban ugyanis megkérdőjeleződött a fesztivál folytatása, ugyanis a kormány egyes tagjai, köztük Victor Ponta miniszterelnök sokallta az állami támogatás mértékét. Ioan Holender művészeti igazgató már a fesztivál felénél bejelentette, hogy Pontával megbeszélést folytatott és biztosítékot kapott arra, hogy a 2015-ben is jó körülmények között rendezhetik meg az eseményt.

Azóta kiderült, hogy a jelenleg 28 napos fesztivál időtartama két év múlva 17 napra rövidül, miután az állami támogatás is 25 százalékkal csökken. Holender ilyen körülmények között is vállalta, hogy 2015-ben is a rendezvény művészeti igazgatója lesz, amit 2007 óta lát el.

Az Enescu-fesztivál a világ egyik legrangosabb klasszikus zenei eseménye, amelyen az idén a közönség olyan világhírű karmestereket láthatott, mint Daniel Barenboim, Antonio Pappano, Mariss Jansons, Manfred Honeck, Paavo Jarvi, Juraj Valcuha, Christian Zacharias és Jordi Savall. Szólistaként fellépett többek között Jevgenyij Kisszin, Borisz Berezovszkij, Radu Lupu és Yuja Wang zongoraművész, valamint Vadim Repin és Maxim Vengerov hegedűművész.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?