Holender lesz 2015-ben is az Enescu-fesztivál művészeti igazgatója

Ioan Holender, a Bécsi Állami Operaház volt igazgatója lesz 2015-ben is a George Enescu Fesztivál művészeti igazgatója.

A bécsi operát csaknem húsz éven át igazgató Holender egy csütörtök esti bukaresti koncert után jelentette be, hogy a kétévente sorra kerülő fesztivált 2015-ben is megtartják. Korábban ugyanis olyan hírek terjedtek el, hogy az 1958-ban George Enescu román zeneszerző emlékére megalapított, 1971-ben megszüntetett, majd a rendszerváltás után újraélesztett komolyzenei fesztivált anyagi okok miatt újból felfüggeszthetik.

Holender elmondta, hogy találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel, aki megkérte, 2015-ben is legyen a rendezvény művészeti igazgatója. Holender elvállalta Ponta felkérését, aki arról biztosította, hogy két év múlva is biztosít a kormány finanszírozást. Kisebb költségvetése lesz ugyan a fesztiválnak, de elegendő ahhoz, hogy ugyanolyan magas színvonalú koncertekre kerüljön sor. A művészeti igazgató szerint 2015-ben rövidebb ideig fog tartani a jelenleg csaknem egy hónapos rendezvénysorozat, amelyet az idén mintegy 35 millió lejből (2,3 milliárd forint) rendeznek meg.

Holender a római Santa Cecilia Akadémia zenekarának és kórusának csütörtök esti koncertje után tette a bejelentést, amelyet a közönség nagy tapssal fogadott. Az olasz zenekar Antonio Pappano vezényletével Verdi Rekviemjét adta elő a bukaresti Sala Palatului kulturális központban. Holender 2003 óta tiszteletbeli elnöke a fesztiválnak, de a szervezéssel gyakorlatilag 2007 óta foglalkozik, amikor művészeti igazgatóvá nevezték ki.

A szeptember 1. és 28. között zajló fesztivál jelenleg a félidejénél tart. Az eddigi koncertek többsége teltházas volt, mert a nemzetközi klasszikus zenei élet számos kiválóságát felvonultató rendezvény szervezői tekintettel voltak a romániai lakosság alacsonyabb vásárlóerejére, így olcsóbbak a jegyek, mint a hasonló nyugat-európai fesztiválon.  A fesztivál honlapján (festivalenescu.ro) élőben követhetők a koncertek, amelyek általában közép-európai idő szerint négykor, fél hétkor és fél tízkor kezdődnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?