A Londoni Filharmonikus Zenekar nyitja az Enescu-fesztivált 2017-ben

A Londoni Filharmonikus Zenekar (London Philharmonic Orchestra) nyitja 2017-ben a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivált, amely a híres román zeneszerző Oidipusz című operájával kezdődik - jelentették be kedden a szervezők.

Az egyik leghíresebb brit klasszikus zenekart Vladimir Jurowski fogja vezényelni a nyitókoncerten, amelyen az 1955-ben Párizsban elhunyt George Enescu Oidiupusz című operáját adják elő. A zeneszerző 1920 és 1931 között komponálta művét, amelyet munkásságának egyik legjelentősebb alkotásaként tartanak számon.

A kezdeményezés egy szélesebb projekt része, amelynek keretében február elején a londoni zenekar bemutatta az angol fővárosban a román zeneszerző III. szimfóniáját, szintén Jurowski vezényletével. Ezt megelőzően Bukarestben a 2013-as Enescu-fesztiválon játszották először ezt a művet.

A szervezők szerint az orosz karmesterrel 2010-ben kezdődtek a tárgyalások. Hangsúlyozták: a fesztivál célja a világhírű zenészek bukaresti fellépésének biztosítása mellett az, hogy Románia határain kívül is megismertessék minél szélesebb körben a román zeneszerző műveit. Mihai Constantinescu, az Enescu-fesztivál ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Jurowski a BBC Proms fesztivál szervezőinek is javasolni fogja az Oidipusz műsorra tűzését.

A kétévente megrendezésre kerülő, 1958-ban alapított Enescu-fesztivál az idén augusztus 30. és szeptember 20. között zajlik 2500 külföldi és 500 román művész fellépésével. A fesztivál 22 napja alatt 58 koncert lesz. Számos világhírű zenekarral együtt a nemzetközi zenei élet olyan kiválóságait láthatja a közönség, mint például Juja Wang, Christian Zacharias, Murray Perahia zongora-, David Grimal hegedű-, Gautier Capucon cselló-, valamint Anja Harteros és Rene Pape énekművész.

Kimaradt?