Hivatalos: Vlagyimir Jurovszkij lesz az Enescu-fesztivál művészeti igazgatója

Hivatalossá vált, hogy a kétévente Bukarestben megszervezett George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál művészeti igazgatója Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester lesz.

A fesztivál szervezői kedden adtak ki közleményt, amelyben közölték, hogy az új művészeti igazgató november végén ismerteti a következő, 2017-es fesztivál programját.

A legutóbbi Enescu-fesztivál szeptember 20-án ért véget úgy, hogy sem a szervezők, sem a finanszírozó román kulturális minisztérium nem erősítette meg, hogy Jurovszkij tölti majd be ezt a funkciót. Ugyanakkor azt közölték, hogy Zubin Mehta világhírű karmester lesz a fesztivál tiszteletbeli elnöke.

A szervezők keddi közlése megerősítette, hogy a Mehta-Jurovszkij páros alakítja ki a 2017-es fesztivál programját. A két vezető tisztséget 2007 óta Ioan Holender, a Bécsi Állami Operaház egykori igazgatója látta el, aki az idén vonult vissza az Enescu-fesztivál éléről.

Jurovszkij kinevezése körül vita alakult ki Romániában, és vélhetően ezért késett a hivatalos megerősítés. Holender kifogásolta, hogy egy karmester töltse be a művészeti igazgatói tisztséget, mert szerinte egy dirigens kiszolgáltathatja a seregszemlét az ő karrierépítési céljainak, és többnyire azokat a zenekarokat hívja meg, amelyekkel együttműködik vagy ezt tervezi tenni.

Vlagyimir Jurovszkij a Glyndebourne-i Operafesztivál, valamint a Londoni Filharmonikusok művészeti vezetőjeként szerzett jelentős érdemeket a nemzetközi zenei életben.

A George Enescu Fesztivált 1958-ban alapították George Enescu román zeneszerző (1881-1955) tiszteletére, majd a kommunista rendszer 1971-ben megszüntette és csak Nicolae Ceausescu diktátor halála (1989) után indulhatott újra. A fesztiválon meghívottként a világ legjobb zenészei és zenekarai vesznek részt.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?