Hang-installációval és bábjátékkal kezdődik az Interferenciák

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előcsarnokát ünnepi, piros szőnyeggel borították, az emeleti büfé is felújítva, átalakítva várja az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál vendégeit. A Hangok párbeszéde címet viselő idei rendezvényosorozat holnap, kedden délután 5-kor startol és csaknem két héten keresztül csillapítja majd a színházrajongók kultúrszomját – no meg a zenerajongókét is, a TIFF-házban tartott járulékos programok között ugyanis napi rendszerességgel lesznek opera-vetítések és késő esti koncertek.interf2

Kedd délután 5-kor Vasile Şirli, a neves színházizene-szerző hanginstallációjával nyílik meg a rendezvénysorozat. 6-tól Yeung Faї bábelőadása kezdődik a színház stúdiótermében. A svájci Théâtre Vidy-Lausanne produkciójának rendezője és előadója, Yeung Faї kínai kesztyűbábosok öt generációjának a leszármazottja, az utolsó a láncban, ahol a bábjáték tudománya apáról fiúra öröklődött. "A tudás átadásáról akartam beszélni, az előadás egyszerre lesz a családom (a Yeung család), illetve a kínai bábjáték egyetemesebb, időtlenebb története " – vallja a művész az előadásáról.handstoties

A Hand Stories egy különleges család világába nyújt bepillantást, arra ösztönöz, hogy az imaginárius realizmus mélyére tekintsünk. A szöveg nélküli vázlatok, vizuális költemények, élő hangok sorozatából felépülő Kéztörténetek (angolul: Hand Stories) egyediek és sokrétűek, bensőségesek és egyetemesek.

Este 8-tól a színház nagytermében kezdődik a svájci társulat egy másik produkciója, a Max Black.black

A Max Black című előadásban a színész, André Wilms minden cselekvése fénnyé (tűzzé), képpé (történéssé) és zenévé (hanggá) válik. Az előadás teljes zenei aláfestését, a hangokat és zajokat a színész szólaltatja meg. A színpad ötletek laboratóriumaként működik, amelyek a néző számára is követhetők; André Wilms egy sampler felhasználásával sokszorozza meg előre elkészített hangfelvételeit. Költőisége és elvontsága által a nyelv zenévé válik, ahogy egy matematikai képlet is átalakulhat muzsikává, és ahogy bármilyen hang a zene részét képezheti.

Heiner Goebbels előadásában Paul Valéry, Georg Christoph Lichtenberg, Ludwig Wittgenstein és Max Black francia és angol nyelvű szövegeit használja fel. A francia nyelvű előadást magyar, román és angol nyelvre feliratozzák.

Este 11-től a TIFF-házban DJ Goranga zenéjére bulizhatnak a fesztiválozók. Az Interferenciák teljes programja itt tanulmányozható.

Kimaradt?