Tizennégy romániai város szeretne Európa kulturális fővárosa lenni

A művelődési minisztérium pénteki közlése szerint tizennégy romániai város pályázata versenyezhet az 2021-es Európa kulturális fővárosa címért. A december 7-10. között „előválogatást” tartanak, ami után már csak néhány település marad versenyben.

Az Európai Bizottság szakemberei a következő városok pályázatát hagyta jóvá: Gyulafehérvár, Arad, Bákó, Nagybánya, Brassó, Brăila, Bukarest, Kolozsvár, Craiova, Iaşi, Sepsiszentgyörgy, Suceava, Temesvár és Marosvásárhely.

A művelődési minisztérium közölte, minden támogatást megad majd a nyertes városnak, hogy tudja megvalósítani a pályázatában foglaltakat. A pályázatokat nemzetközi zsűri bírálja el. A testület december 7-10. között meghallgatja a versengő városok képviselőit a terveikről, majd a pályázatok számát leszűkíti három-négyre. A nyertest jövőre hirdetik ki.

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. Romániában eddig csak Nagyszebennek nyílott erre lehetősége 2007-ben.

A címet minden évben két városnak ítélik oda, előre meghatározott országokból. Így például idén a belgiumi Mons és a csehországi Plzeň Európa kulturális fővárosa, jövőre pedig Donostia-San Sebastián (Spanyolország) és Wrocław (Lengyelország) osztozik a címen. Hat év múlva, 2021-ben a romániai nyertes mellett Görögország egyik városa birtokolja majd a címet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?