Postázták a Marosvásárhely Európa Kulturális Fővárosa projektet

Október 10. a leadási határideje az Európa Kulturális Fővárosa projektnek, amelyet a pénteki sajtótájékoztatót követően postáztak a Kulturális Minisztériumba.

A Teleki Téka nagyterme adott otthont a sajtótájékoztatónak, ennél jobb, méltóbb helyszínt nem is lehetett volna találni erre a célra – hangzott el a több, mint 200 éves könyvtár falai között.

A projektet 70 nap alatt készítették el, mindkét közösség, a román és a magyar is egyformán kivette részét a munkában. A Tîrgu-Mureș - The Learning Hub/Marosvásárhely – The Learning Hub címet viselő projekt egy 12 tagú zsűri asztalára kerül, akiknek decemberig el kell olvasniuk, kérdéseket kell feltenniük, esetleg kiegészítéseket és magyarázatokat kérniük. December első felében, 7-10. között dönteniük arról, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó 15 romániai város közül melyik lesz az a 3-4, amely a listán marad és amelyről 2016. szeptemberig születik meg a döntés, mire volt képes, elnyeri-e a rangos elismerést.

Nem csupán a projekt összeállításán múlik az egész, hanem azon is, hogy a zsűri előtt hogyan prezentálják. „Lehet egy projekt nagyon jó, ha azt nem tudják kellőképpen bemutatni, akkor veszíthet és fordítva, egy kevésbé jó projektet is be lehet mutatni sikeresen” – magyarázta az önkormányzat elnöke.  

A sajtótájékoztatón jelen levő Dorin Florea arról beszélt, hogy a projektet támogatja Segesvár és Szováta is, és reméli „a leckét jól készítették el, a tanárok is jól értékelik és a legnagyobb jegyet adják rá”.

Csép Andrea, a megyei önkormányzat képviselője a multikulturalitás jegyében előbb magyarul, majd románul ismertette, hogy mit jelent az elvégzett erőfeszítés a 2021-es címért. Úgy értékelte, hogy sikerült egy erős, „ütős” pályázatot létrehozni közös erővel, amennyiben a zsűrinek további kérdése van, vagy magyarázatra van szüksége, arra is felkészültek. A pályázatnak két pillére van: az oktatási központ és a kulturális örökség. Ez röviden azt jelenti, hogy az idelátogató turisták figyelmét elsősorban az épített és kulturális örökségre hívják fel a figyelmét, valamint arra az oktatási lehetőségre, amelyet a különböző műhelyek révén valósítanak meg.

A Marosvásárhelyre látogató külföldi, ha megnézte a látnivalókat, megtanulhat például egy néptáncot, népdalt, elsajátíthat egy hagyományos népi mesterséget, megismerkedhet a vidékre jellemző gasztronómiával, fotózhat, festhet, agyagozhat.

Kimaradt?