Csíkszereda is csatlakozott Sepsiszentgyörgy kulturális főváros-projektjéhez

Egyhangúlag szavazta meg soros havi ülésén a csíkszeredai városi tanács, hogy a hargitai megyeszékhely csatlakozik Sepsiszentgyörgyhöz az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címért folyó küzdelemben, vállalván az anyagi kötelezettségeket. Sepsiszentgyörgy már több ízben hangoztatta: egész Székelyföld nevében pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre.

Megszavazta Csíkszereda városi tanácsa is szeptember 25-i ülésén, hogy partnervárosa lesz Sepsiszentgyörgynek az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címért zajló vetélkedésben, amelyben többek közt Kolozsvár és Temesvár is riválisként lép fel a székelyföldi városokkal szemben. A határozat szerint a megyeszékhely belép a projektet lebonyolító alapítványba, teljes jogú tagként képviseltetve magát annak közgyűlésében és igazgatói tanácsában. A tervezetet egyöntetűen szavazta meg a Csíkszereda Megyei Jogú Város döntéshozó testületének a szeptemberi, soros ülésén jelen levő 15 tagja. 

A társulás feltétele az elfogadott tervezet szerint 1750 ezer eurós hozzájárulás, mely a projekt tervezett összköltségvetésének 4,67%-át teszi ki. A tervezet mellékletéből kiderül: ugyanennyivel járul hozzá Hargita Megye Tanácsa is, hasonlóképpen Kovászna Megye Tanácsa és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város. (A projektről bővebb információ található itt)

Az elfogadott tanácshatározat melléklete szerint Csíkszereda önkormányzata ezt az összeget a következő bontásban nyújtaná, amennyiben Sepsiszentgyörgy nyeri el a címet: 2017-ben 100 ezer eurót, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban évente 150 ezer eurót, 2021-ben 1100 ezer eurót, 2022-ben pedig 100 ezer eurót.

A határozat szerint a döntés révén Csíkszereda szervezőpartneri jogokkal rendelkezik majd, és helyi programkoordináló irodát nyithat, ahonnan Sepsiszentgyörggyel összekapcsolódva hangolja az ebből a hozzájárulási összegből majdan lebonyolítandó helyi eseményeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?